Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie literatury (KCL / TEL-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / TEL-B - Teorie literatury, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Literární věda (členění lit. vědy: teorie literatury a historie literatury, problém lit. kritiky, literární lexikografie, textologie atd.)2) "Co je to literatura?" ("definiční hlediska" literatury, funkční členění literatury, estetická funkce, "estetický znak", estetická hodnota, "literární fakt", básnický jazyk)3) Literární komunikace I - text (znaky textu, hloubková a povrchová strukturní vrstva, extra-intra- metadiegesis, znakový charakter díla, dílo-artefakt-estetický objekt-text, fikční svět literárního díla, intertextualita4) Literární komunikace II - autor ( psychofyzická osobnost autora, autobiografičnost, autenticita, autostylizace, rekonstrukce autorského subjektu, záměrnost a nezáměrnost, sémantické gesto)5) Literární komunikace III - čtenář (aktuální recipient a implicitní recipient, recepce, konkretizace, interpretace)6) Literární druhy a literární žánry (lyrika, epika, drama, kritika triadického modelu; lyrické a jiné bezfabulové žánry, velká-střední-drobná epika, lyricko-epické žánry, dramatické žánry)7) Úvod do naratologie (vyprávěcí situace, point of view, narativní způsoby, subjektivizace narace, časoprostor-chronotop, fikční svět)8) Úvod do versologie (verš, rytmus a metrum, veršové systémy, rým, typy rýmu, strofika)Studijní literatura:Červenka, M., Sedmidubský, M., Vízdalová, I. (2001): Čtenář jako výzva. Výbor z prací kostnické školy recepční estetiky. Brno: Host.Červenka, M. et.al. (2002): Pohledy zblízka: zvuk, význam, obraz. Praha: Torst.Červenka, M. et.al. (2005): Na cestě ke smyslu. Praha: Torst.Doležel, L. (1993): Narativní způsoby v české literatuře. Praha: Český spisovatel.Hodrová, D. (2001): ?na okraji chaosu?Praha: Torst.Hrabák, J. (1986): Úvod do teorie verše. Praha: SPN.Jakobson, R. (1995): Poetická funkce. Praha: H+H.Mukařovský, J. (2000/2001): Studie I, II. Brno: Host.Nünning, A. (ed., 2001): Metzler Lexikon Literatur-und Kulturtheorie. Ansätze - Personen - Grundbegriffe; Holý, J. - Trávníček, J. (2006) Lexikon teorie literatury a kultury. Brno: Host.Pechlivanos, M. red. (1995): Einführung in die Literaturwissenschaft. Stuttgart: J.B. Metzlersche Verlagsbuchhandlung; (1999) Úvod do literární vědy. Praha: Herrmann & synové.Staiger, E. (1969): Základní pojmy poetiky. Praha: Československý spisovatel.Stanzel, F.K. (1979): Theorie des Erzählens. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht; (1989)Teorie vyprávění. Praha: Odeon.Vlašín, Š. a kol. (1977): Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel.Wellek, R.-Warren, A. (1949): Theory of Literature. New York: Harcourt Brace & Company; (1996) Teorie literatury. Olomouc: Votobia.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní poučení o obecných tématech literární vědy. Kurs se zaměřuje na literárněvědné koncepty a pojmy a prezentuje je jako problémové kategorie, které tvoří intelektuální zázemí pro uvažování o literatuře. Součástí kursu je četba a interpretace vybraných literárněvědných textů, které dokumentují metodologickou šíři přístupů k analyzovanému uměleckému dílu. Přednáška a seminář jsou věnovány zejména těmto tematickým okruhům: Estetická funkce v literatuře. Literární věda a její členění. Literární dílo v komunikační situaci. Subjekty literárního díla. Literární druhy a žánry. Základní pojmy z naratologie a versologie.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, referátDalší požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.