Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textologie a ediční praxe (KCL / TEX-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / TEX-B - Textologie a ediční praxe, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem tohoto teoreticko-praktického semináře z pomezí věd o jazyce aliteratuře je seznámení se základy textologické teorie a s hlavnímiproblémy při vydávání česky psaných textů z různých období.Důraz je kladen na celkové pojetí vzhledem k zamýšlenému vnimateli atypu edice, na jazykové a pravopisné úpravy textu, příp. takégrafickou stránku písemností, a na zvyklosti při prováděníkorektur.Studijní literatura:Daňhelka, J. Otázky výstavby a proměny textu. In Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Philologica XXV. Olomouc 1968, s. 7-17.Editor a text. Úvod do praktické textologie. Praha : Československý spisovatel 1971.Vašák, P. Metody určování autorství. Praha : Academia 1980.Vašák, P. Textologie: Teorie a ediční praxe. Praha : Karolinum 1993. ISBN 80-7066-638-2.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Účastníci semináře se seznámí se základy české textologické teorie a s hlavními problematickými okruhy při vydávání novějších i starších česky psaných textů. V praxi si vyzkoušejí ediční přípravu textu (kolace, stanovení edičních zásad a jejich praktické uplatnění). Pozornost bude věnována jazykové a pravopisné úpravě textu i grafické úpravě písemností a korekturním technikám.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Pravidelná účast a aktivita na semináři (především diskuse ajednotlivé či skupinové zpracování zadaných úkolů, ale taképrůběžná četba zadané literatury a její reflexe formou referátu).Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

Mgr. Eva Koudelková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Janosik-BielskiMgr. Eva Koudelková, Ph.D.