Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a praxe českého pravopisu (KCL / TPP-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / TPP-B - Teorie a praxe českého pravopisu, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled látky:1. Písmo a psací soustavy2. Vývoj českého pravopisu3. Historie novodobé české grafické soustavy a její kodifikace4. Vztah zvukové a grafické podoby češtiny5. Významné teoretické práce o psaném jazyce a pravopisu češtiny6. Pravidla českého pravopisu7. Slovníky, mluvnice, praktické příručky8. Nejzřetelnější úskalí českého pravopisu9. Praktická pravopisná cvičení10. Korektura a korekturní značkyStudijní literatura:JANOVEC, L. A KOL. Jak používat čárku a další interpunkční znaménka. Praha : Klett, 2006.Nový akademický slovník cizích slov. Praha : Academia, 2005.Pravidla českého pravopisu. Praha : Academia, 2005. (Také starší verze PČP.)Pravidlá slovenského pravopisu. Bratislava : Veda, 2000.SEDLÁČEK, M. K vývoji českého pravopisu. NŘ, 1993, roč. 76.SGALL, P. Lingvistický pohled na český pravopis. SaS, 1994, roč. 55.Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha : Academia, 2005.STARÝ, Z. Psací soustavy a český pravopis. Praha : UK FF, 1992.ULIČNÝ, O. K teoretickým otázkám grafické adaptace přejatých slov v češtině. In Jazyk a kultura vyjadřování. Brno : MU FF, 1998, s. 101-106.VACHEK, J. Český pravopis a struktura češtiny. LF, 1933, roč. LX, s. 288-319.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Účastníci semináře se seznámí s významnými teoretickými pracemi o psaném jazyce a pravopise a s historií novodobé české grafické soustavy a její kodifikace. Neopomíjejíce slovníky, mluvnice ani praktické (školní) příručky, zaměří se především na publikaci stěžejní, Pravidla českého pravopisu, a to jak po stránce obsahové, tak i z hlediska formy. Porovnají způsob, jakým je český pravopis (včetně interpunkce) kodifikován, s pravopisnou kodifikací vybraných jiných jazyků. Pokusí se odhalit v současné české pravopisné kodifikaci místa slabá nebo bílá, mj. s ohledem na stav a potřeby současné pravopisné praxe.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a zvládnutí úkolů zadávaných vedoucím semináře (minimálně 3 úspěšné korektury textu).Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.

Vyučující

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.PhDr. Jasňa Pacovská, CSc.Mgr. Jarmila SulovskáMgr. Barbora Štindlová, Ph.D.