Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do korpusové lingvistiky 1 (KCL / UK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / UK1 - Úvod do korpusové lingvistiky 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu:Jazykový korpus. Korpusová lingvistika. Typy korpusůČeský národní korpus a jeho členěníJednoduché vyhledávání v ČNK. Základní seznámení s programem BonitoProgram Bonito: Vyhledávání podle různých atributů (word, lemma, tag)Program Bonito: vytváření složitějších dotazůProgram Bonito: třídění a redukce konkordancíProgram Bonito: práce s filtryVyužití ČNK v lexikografiiVyužití ČNK pro morfologickou analýzu jazykaVyužití ČNK pro syntaktickou analýzu jazykaZávěrečný testZákladní literatura:Český národní korpus. http://ucnk.ff.cuni.czČERMÁK, F.; BLATNÁ, R. (eds.) Jak využívat Český národní korpus. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2005.KOCEK, J.; KOPŘIVOVÁ, M.; KUČERA, K. (eds.) Český národní korpus - úvod a příručka uživatele. Praha : ÚČNK FF UK, Praha, 2000.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Seminář se věnuje modernímu oboru zaměřenému na studium elektronických jazykových korpusů jako moderního prostředku ke zkoumání přirozených jazyků, zejména češtiny. Student se seznámí se základy budování a využívání korpusů, a to jak teoreticky, tak pomocí praktických cvičení.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. viz přehled látky.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, plnění úkolů zadávaných vyučujícími, vypracování zápočtového úkoluDalší požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.