Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj ČJ a historická mluvnice (KCL / VHM-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / VHM-E - Vývoj ČJ a historická mluvnice, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1.Vývoj od praslovanského fonologického systému do konce 10. století.2.Vývoj českého fonologického systému od konce 10. století do konce 14. století.3. Vývoj českého fonologického systému od konce 14. století do konce 16. století.4. Vývoj jmenných deklinačních kategorií a typů.5. Vývoj českých slovesných tříd, kategorií a typů.6. Změny produktivity slovotvorných typů.7. Nejvýraznější syntaktické rozdíly ve staré a nové češtině.8. Nejstarší zápisy, jejich grafika a postupný vývoj pravopisu.9. První vrchol ve vývoji češtiny - 14. století.10. Přínos humanismu k rozvoji češtiny.11. Vyšší a nižší jazykový standard v barokním období. Jazykové příručky.12. Jazyk a jazyková situace za obrození. Podíl pražského a vídeňského centra, mluvnická díla.Přehled látky:Četba a jazyková analýza památek1. Nejstarší ústne tradované duchovní písně a jejich záznamy.2. Kunhutina modlitba jako text vysokého stylu.3. Zlomek Legendy o Jidášovi - 1. systém spřežkového pravopisu.4. Ukázky z Dalimilovy kroniky - jazyk 14. století, 2.systém spřežkového pravopisu.5. Podkoní a žák - satira ukazující jazyk 15. století.6. Ukázka textu Kralické bible. Ustálení pravopisu, vliv knihtisku.7.Cestopis Martina Kabátníka jako příklad nového žánru a jazyka humanistického období.8. Výborně dobrý způsob, jak se má dobře po česku psáti neb tisknouti? V. M. Šteyera9. Ukázky barokní duchovní lyriky a epiky i tzv. lidového dramatu.10. Ukázky ze starších mluvnických prací.Studijní literatura:http://vokabular.ujc.cas.cz/Bauer, J.; Lamprecht, A.; Šlosar, D.: Historická mluvnice češtiny.Bělič, J.; Kamiš, A.; Kučera, K.: Malý staročeský slovník.Cuřín, F.: Vývoj spisovné češtiny.Cuřín, F.; Koudela, B.; Mátl, A.; Svěrák, F.: Vývoj českého jazyka a dialektologie.Havránek, B.: Vývoj českého spisovného jazyka.Porák, J.: Chrestomatie k vývoji českého jazyka.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s vývojem českého jazyka a jeho užívání od rozpadu praslovanské jednoty do upevnění obrozenské kodifikace. Diachronnímu pohledu jsou vystaveny nejen jednotlivé jazykové roviny češtiny a její grafický záznam, nýbrž i česká jazyková situace; výklad si všímá i reflexí historického jazykového stavu a vývoje v dobových příručkách. V seminářích studenti čtou a rozebírají česky psané texty z období od 14. do 19. století. Zvláštní pozornost je přitom věnována porozumění textu, jeho hláskoslovné a tvaroslovné stránce. Poznáním historického vývoje v hláskové a tvarové rovině se ozřejmí alternace, nepravidelnosti a kolísání v češtině současné.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast v semináři, písemná práceDobrá orientace v historickém vývoji češtiny, znalosti v rozsahu daném náplní přednášky a semináře.Další požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.

Vyučující

Mgr. Marek Janosik-BielskiMgr. Marek Janosik-Bielski