Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj ČJ a historická mluvnice (KCL / VHMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / VHMK - Vývoj ČJ a historická mluvnice, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs seznamuje posluchače přehledovou formou s vývojem českého jazyka a jeho užívání od rozpadu praslovanské jednoty do upevnění obrozenské kodifikace. Diachronnímu pohledu jsou vystaveny nejen jednotlivé jazykové roviny češtiny a její grafický záznam, nýbrž i česká jazyková situace; výklad si všímá i reflexí historického jazykového stavu a vývoje v dobových příručkách. V seminářích studenti čtou a rozebírají vybrané česky psané texty z období od 14. do 19. století. Zvláštní pozornost je přitom věnována porozumění textu, jeho hláskoslovné a tvaroslovné stránce. Poznáním historického vývoje v hláskové a tvarové rovině se ozřejmí alternace, nepravidelnosti a kolísání v češtině současné.Hlavní tematické okruhy:Vývoj českého fonologického systému.Vývoj tvarosloví, typy deklinací, konjugace.Hlavní vývojové rozdíly ve slovní zásobě a slovotvorbě.Charakteristika syntaktického vývoje.Nejstarší ústně dochované texty a písemné památky.První vývojový vrchol rozvoje češtiny ve 14. století.Čeština v období humanismu a baroka.Ustalování spisovného jazyka v době obrození.Vývoj pravopisu.Literatura:Povinná:BAUER, J.; LAMPRECHT, A.; ŠLOSAR, D. Historická mluvnice češtiny. Praha: SPN, 1986.DVOŘÁK, J.; ŠLOSAR D.; VEČERKA, R.; MALČÍK, P. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Brno: Host, 2009.HAVRÁNEK, B. Vývoj českého spisovného jazyka. Praha: SPN, 1979.Webová aplikace Vokabulář webový (http://vokabular.ujc.cas.cz/)Doporučená:BĚLIČ, J.; KAMIŠ, A.; KUČERA, K. Malý staročeský slovník. Praha: SPN, 1978.CUŘÍN, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha: SPN, 1985.CUŘÍN, F.; KOUDELA, B.; MÁTL, A.; SVĚRÁK, F. Vývoj českého jazyka a dialektologie. Praha: SPN, 1977.PORÁK, J. Chrestomatie k vývoji českého jazyka. Praha: SPN, 1979.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s vývojem českého jazyka a jeho užívání od rozpadu praslovanské jednoty do upevnění obrozenské kodifikace. Diachronnímu pohledu jsou vystaveny nejen jednotlivé jazykové roviny češtiny a její grafický záznam, nýbrž i česká jazyková situace; výklad si všímá i reflexí historického jazykového stavu a vývoje v dobových příručkách. V seminářích studenti čtou a rozebírají česky psané texty z období od 14. do 19. století. Zvláštní pozornost je přitom věnována porozumění textu, jeho hláskoslovné a tvaroslovné stránce. Poznáním historického vývoje v hláskové a tvarové rovině se ozřejmí alternace, nepravidelnosti a kolísání v češtině současné.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Pravidelná aktivní účast ve výuce, systematická domácí příprava.Dobrá orientace v historickém vývoji češtiny, znalosti v rozsahu sylabu.Absolvování kurzu v LMS Moodle

Garant

Mgr. Marek Janosik-Bielski

Vyučující

Mgr. Marek Janosik-BielskiMgr. Marek Janosik-Bielski