Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z lexikologie (KCL / VKLK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / VKLK - Vybrané kapitoly z lexikologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je věnován lexikologii, lexikografii a slovotvorbě českého jazyka. Seznamuje studenty s potřebným teoretickým a pojmovým aparátem, se stavem současné české slovní zásoby a jejím užíváním v řečové praxi a zachycením slovní zásoby v novodobých lexikografických pracích.Tematické okruhy:Základní pojmy lexikologie, dílčí disciplíny. Slovo, lexém, pojmenování. Slovo, jeho charakteristika. Arbitrárnost a motivovanost, slova značková, popisná.Význam lexikálních jednotek. Polysémie a homonymie.Významové změny slov. Obrazná vyjádření - metafora, metonymie, synekdocha.Vrstvy ve slovní zásobě. Expresivita. Slova domácí a přejatá.Vrstvy ve slovní zásobě. Stylové hledisko. Frekvence slov.Vrstvy ve slovní zásobě. Časové hledisko. Neologie a obohacování slovní zásoby. Okazionalismy.Významové vztahy paradigmatické. Synonymie, opozitnost.Lexikografie, druhy slovníků. Stavba slovníkového hesla.Významové vztahy syntagmatické. Typy lexikálních kombinací. Frazeologie a idiomatika.Slovotvorba I. Základní pojmy. Slovotvorný systém.Slovotvorba II. Slovotvorný rozbor.Literatura:Povinná:ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 1995.(vybrané kapitoly)ČERMÁK, F. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Praha, 1984-88.ČERMÁK, F. Jazyk a jazykověda. Praha, 1994.(vybrané kapitoly)HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha, 1986.MALIŠ, O.; MACHOVÁ, S.; SUK, J. Současný český jazyk. Lexikologie (Nauka o tvoření slov, lexikografie, slang). Praha, 1997.Příruční mluvnice češtiny. Praha, 1995 (pasáž o lexikologii, s.66-108).(vybrané kapitoly)výkladové slovníky českého jazykaDoporučená:ČERMÁK, F.; FILIPEC, J. Česká lexikologie. Praha, 1985.DANEŠ, F. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha, 1997.KROBOTOVÁ, M.; JODASOVÁ, H. Lexikologie a tvoření slov. Olomouc, 2002.MACHOVÁ, S.; ŠVEHLOVÁ, M. Sémantika a Pragmatická lingvistika. Praha, 2001.MARTINCOVÁ, O. Nová slova v Češtině. Praha, 1998. II. díl 2003.MARTINCOVÁ, O. a kol. Neologizmy v dnešní češtině. Praha, 2005.PALA, K.; VŠIANSKÝ, J. Slovník českých synonym. Praha, 2001.

Získané způsobilosti

Kurs navazuje na přednášku Lexikologie českého jazyka; prohlubuje a rozšiřuje u studentů znalosti lexikologie, lexikografie a slovotvorby českého jazyka, vede je k praktickému využívání teoretického a pojmového aparátu, s nímž se seznámili, k detailnějšímu poznání stavu současné české slovní zásoby, jejího zachycení v novodobých lexikografických pracích i jejího užívání v řečové praxi.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; referát k zadanému tématu; absolvování kurzu v LMS Moodle

Garant

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Lábus, Ph.D.