Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z morfologie (KCL / VKMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / VKMK - Vybrané kapitoly z morfologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář navazuje na předmět Morfologie ČJ: podrobně se věnuje jednotlivým gramatickým kategoriím, a to zejména z hlediska funkčně-sémantického. Jako teoretické východisko byl zvolen přístup české strukturální jazykovědy. Výklady jsou konkretizovány na četných cvičeních. Se studenty jsou procvičeny také některé obtížné formálněmorfologické jevy, např. skloňování jmen přejatých.Přehled témat:Jmenný rod.Jmenné číslo.Pád.Slovesná osoba.Slovesný čas.Slovesný způsob.Slovesný rod.Vid.Tzv. způsob slovesného děje.Povaha morfologických protikladů.Skloňování jmen přejatých.Literatura:Povinná:ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 1996. (vybrané kapitoly)Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, 2002. (vybrané kapitoly)Mluvnice češtiny 2 (Tvarosloví). Praha: Academia, 1986. (vybrané kapitoly)Příruční mluvnice češtiny. 2., opravené vydání. Praha: NLN, 2008. (vybrané kapitoly)KOMÁREK, M. Příspěvky k české morfologii. Olomouc: Periplum, 2006. (vybrané kapitoly)Doporučená:CVRČEK, V. a kol. Mluvnice současné češtiny 1. Jak se píše a jak se mluví. Praha: Karolinum, 2010.MIKO, F. Rod, číslo a pád podstatných mien. Bratislava: Vydav. SAV, 1962.SGALL, P. Generativní popis jazyka a česká deklinace. Praha: Academia, 1967.ŠTÍCHA, F. Možnosti a meze české gramatiky. Praha: Academia, 2006.ULIČNÝ, O. Instrumentál v struktuře české věty. Praha: Karolinum, 2000.

Získané způsobilosti

Seminář navazuje na předmět Morfologie ČJ a jeho cílem je prohloubit a rozšířit poznatky a dovednosti tam získané. Orientuje se především na problematiku jazykové kultury v oblasti morfologické, a to především prostřednictvím praktických analýz textů z různých stylových oblastí. Posluchači by měli získat bezpečnou orientaci v posouzení vhodnosti a kultivovanosti jak ve vlastním vyjadřování, tak při úpravách a korekturách textů.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; plnění průběžných úkolů a testů; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; absolvování závěrečného zápočtového testu (úspěšnost 70 %); vypracování referátu k zadanému tématu.Absolvování kurzu v LMS Moodle

Garant

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.