Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly ze syntaxe (KCL / VKS-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / VKS-B - Vybrané kapitoly ze syntaxe, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs navazuje na Syntax ČJ. Semináře jsou zaměřeny zejména na tyto tematické okruhy: Souvětí, stavba souvětí, typy souvětí - základní klasifikační kritéria, vztahy vět v souvětí, povaha a klasifikace vedlejších vět, spojovací prostředky v souvětí. Postojová modalita výpovědi, komunikační funkce výpovědi - obecně, subjektivně modální a emocionální postoje mluvčího. Valence a intence v české lingvistice, slovesná valence a intence - valenční pojetí skladby, aktanty (participanty) a jejich sémantické role, predikát (možnosti sémantické klasifikace predikátů). Základové větné struktury (ZVS), konstitutivní členy ZVS, gramatické a sémantické větné vzorce, aktanty vs. cirkumstanty, diateze primární a sekundární, hierarchizace větné struktury (propozice), věty deagentní a dekauzativní. Grafické znázornění souvětí v závislostní syntaxi. Aktuální členění výpovědi a slovosled. Prostředky signalizace AČV, specifické postupy při AČV, výpovědní dynamismus. Větosled, mezivýpovědní vztahy, tematické posloupnosti Úvod do textové syntaxe, promluva, text, koherence a koheze textu (prostředky). Úvod do generativní gramatiky.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Kurs navazuje na Syntax ČJ. Semináře jsou zaměřeny zejména na tyto tematické okruhy: Souvětí, stavba souvětí, typy souvětí - základní klasifikační kritéria, vztahy vět v souvětí, povaha a klasifikace vedlejších vět, spojovací prostředky v souvětí. Postojová modalita výpovědi, komunikační funkce výpovědi - obecně, subjektivně modální a emocionální postoje mluvčího. Valence a intence v české lingvistice, slovesná valence a intence - valenční pojetí skladby, aktanty (participanty) a jejich sémantické role, predikát (možnosti sémantické klasifikace predikátů). Základové větné struktury (ZVS), konstitutivní členy ZVS, gramatické a sémantické větné vzorce, aktanty vs. cirkumstanty, diateze primární a sekundární, hierarchizace větné struktury (propozice), věty deagentní a dekauzativní. Grafické znázornění souvětí v závislostní syntaxi. Aktuální členění výpovědi a slovosled. Prostředky signalizace AČV, specifické postupy při AČV, výpovědní dynamismus. Větosled, mezivýpovědní vztahy, tematické posloupnosti Úvod do textové syntaxe, promluva, text, koherence a koheze textu (prostředky). Úvod do generativní gramatiky.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, plnění úkolů, referátDalší požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru.

Garant

Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Svatava Škodová, Ph.D.Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D.