Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy jazykovědy (KCL / ZJVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / ZJVK - Základy jazykovědy, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je věnován úvodu do základní problematiky jazykovědy obecné i kontrastivní. Opírá se o nejnovější poznatky lingvistiky a věd pomezních s důrazem na potřeby studia. Přednáška je věnována zejména těmto tematickým okruhům:Jazyk a komunikace. Funkce jazyka. Mluvený a psaný jazyk.Znaková povaha jazyka, langue a parole.Systém a struktura v jazyce, synchronie a diachronie.Vznik a vývoj jazyka, osvojování jazyka u dětí.Klasifikace jazyků.Předmět jazykovědy, její vztah k jiným disciplínám.Vývoj lingvistiky a její metody.Lingvistické disciplíny a disciplíny pomezní.Základní pojmy fonetiky a fonologie, morfologie, syntaxe, lexikologie a lexikografie.Textová lingvistika, teorie diskursu.Konverzační analýza.Aplikovaná lingvistika.Literatura:Povinná:ČERNÝ, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubico, 1998.Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, 2002.(vybrané kapitoly)Doporučená:ČERMÁK, F. Jazyk a jazykověda. Praha: Karolinum, 1997.ČERNÝ, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc: Votobia, 1996.KOŤÁTKO, J. Význam a komunikace. Praha: Filosofia 1998PALEK, J. Základy obecné jazykovědy. Praha: UK FF, 1984.

Získané způsobilosti

Kurs je věnován úvodu do základní problematiky jazykovědy obecné i kontrastivní. Opírá se o nejnovější poznatky lingvistiky a věd pomezních s důrazem na potřeby studia.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; plnění zadaných úkolů v termínu. Absolvování kurzu v LMS Moodle.Předmět je zakončen zkouškou, která je písemná, její úkoly vycházejí z témat přednášky a z jejich zpracování v zadané studijní literatuře.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Oldřich Uličný, DrSc.