Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy stylistiky a lingvistiky textu (KCL / ZLT-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / ZLT-E - Základy stylistiky a lingvistiky textu, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs poskytuje základní přehled problematiky stylu, textu a v souvislosti s tím komunikace, seminář je věnován praktické aplikaci poznatků, zejména analýze různě stylově ukotvených textů a charakteristice specifických rysů konkrétních komunikačních situací. Východisko výkladů představuje tradice české stylistiky, pozornost se však zaměřuje na novější přístupy k stylu, textu a komunikaci.Vymezení stylistiky a lingvistiky textu, vývoj pojetí stylu, různé možnosti definice stylu a textu.Komunikační situace a komunikační proces ? základní složky a jejich interakce.Pojem funkčního stylu, vývoj a současný stav koncepce funkčních stylů, styly simplexní a komplexní.Objektivní a subjektivní stylotvorné a jejich projevy v textech.Styl textů mluvených a textů psaných, transpozice mezi mluvenými a psanými texty, stylizace mluvenosti v psaném textu.Mediální diskurz a publicistický styl ? stanovení typických rysů na základě analýzy vybraných textů.Vědecký styl ? stanovení typických rysů na základě analýzy vybraných textů.Elektronický text a hypertext ? vymezení pojmu, konstitutivní vlastnosti, analýza elektronických textů.Vybrané otázky výstavby textu (koheze, koherence, intertextualita apod.).Produkce a recepce textu se zaměřením na realizaci záměru produktora.Praktická stylistika a rétorika.LITERATURA:Povinná:ČECHOVÁ, M. a kol. Současná stylistika. Praha : NLN, 2008.Encyklopedický slovník češtiny. Praha : NLN, 2002 (vybraná hesla).Mluvnice češtiny III. Praha : Academia, 1987, s. 622-659.Příruční mluvnice češtiny. Praha : NLN, 1995, s. 652-659, 701-782.Doporučená:DANEŠ, F. Věta a text. Praha : Academia, 1985.HAUSENBLAS, K. Od tvaru k smyslu textu. Stylistické reflexe a interpretace.Praha : UK FF, 1996.HOFFMANNOVÁ, J. Stylistika a... Současná situace stylistiky. Praha : Trizonia, 1997.HRBÁČEK, J. Nárys textové syntaxe spisovné češtiny. Praha : Trizonia, 1994.KRAUS, J. Člověk mluvící. Praha : Leda, 2011.MACUROVÁ, A.; MAREŠ, P. Text a komunikace. Jazyk v literárním díle a ve filmu. Praha : Karolinum, 1992, s. 11?62.MITTER, P. (ed.). Ty, já a oni v jazyce a v literatuře. Sborník z mezinárodní konference pořádané katedrou bohemistiky PF UJEP v Ústí nad Labem. 1. díl ?část jazykovědná. Ústí nad Labem : Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, 2009, s. 32? 182.MÜLLEROVÁ, O.; HOFFMANNOVÁ, J.; SCHNEIDEROVÁ, E. Mluvená čeština v autentických textech. Praha :H & H., 1992.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled problematiky stylu, textu a v souvislosti s tím komunikace, seminář je věnován praktické aplikaci poznatků a analýze textů.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, plnění úkolůDalší požadavky budou upřesněny v sylabu nebo na webu katedry na začátku příslušného semestru

Garant

PhDr. Jasňa Pacovská, CSc.

Vyučující

PhDr. Jasňa Pacovská, CSc.PhDr. Jasňa Pacovská, CSc.