Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zvuková stránka češtiny (KCL / ZSC-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / ZSC-E - Zvuková stránka češtiny, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fonetika a fonologie jako lingvistické disciplíny, terminologie, transkripce fonetická, fonologická, morfonologická, transliterace.2. Mluvidla, produkce řeči: respirace, fonace, artikulace.3. Sluch a sluchová percepce.4. Soustava českých hlásek - popis, klasifikace a funkční zatížení vokálů.5. Soustava českých hlásek - popis, klasifikace a funkční zatížení konsonantů.6. Fonologická kombinatorika, morfonologické alternace.7. Ortofonie a hlavní odchylky, vady řeči.8. Funkční zvukové prostředky souvislé řeči.9. Česká ortoepická norma a kodifikace, výslovnostní styly.Studijní literatura:HÁLA, B., SOVÁK, M. Hlas - řeč - sluch. Praha, 1962.ROMPORTL, M. Základy fonetiky. Praha, 1973.PALKOVÁ, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha : Karolinum, 1994.KRČMOVÁ, M. Fonetika a fonologie. Zvuková stavba současné češtiny. Brno, 1997.HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha : Scientia, 1995.Výslovnost spisovné češtiny I., II. Praha 1967, 1978.Pozn.: Rozvrhová akce bude otevřena, bude-li v ní na začátku příslušného semestru zapsáno alespoň 6 studentů.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o českém fonologickém systému a fonetických zákonitostech češtiny spisovné i nespisovné. Studenti se seznamují s ortoepickými pravidly češtiny a se zásadami jejich praktického zvládnutí a s artikulačními problémy a cestami k jejich identifikaci a s principy pěstování kultivovaného mluveného projevu. V semináři se procvičují poslechové a produkční dovednosti, fonetický přepis mluveného textu, včetně relativního znázornění melodického průběhu výpovědi a dovednosti kultivované spisovné výslovnosti.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a zvládnutí úkolů zadávaných vedoucím semináře.Zkouška má část písemnou a poté ústní.

Garant

PhDr. Alex Röhrich, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Alex Röhrich, Ph.D.Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D.PhDr. Alex Röhrich, Ph.D.Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D.