Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zvuková stránka češtiny (KCL / ZSCK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCL / ZSCK - Zvuková stránka češtiny, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kursu je prezentace českého fonologického systému a fonetických zákonitostí češtiny spisovné i nespisovné. Studenti se seznamují s ortoepickými pravidly češtiny a se zásadami jejich praktického zvládnutí a s artikulačními problémy a cestami k jejich identifikaci a s principy pěstování kultivovaného mluveného projevu.V semináři se procvičují poslechové a produkční dovednosti, fonetický přepis mluveného textu, včetně relativního znázornění melodického průběhu výpovědi a dovednosti kultivované spisovné výslovnosti.Hlavní tematické celky:Fonetika a fonologie jako lingvistické disciplíny, terminologie, transkripce fonetická, fonologická, morfonologická, transliterace.Mluvidla, produkce řeči: respirace, fonace, artikulace.Sluch a sluchová percepce.Soustava českých hlásek - popis, klasifikace a funkční zatížení vokálů.Soustava českých hlásek - popis, klasifikace a funkční zatížení konsonantů.Fonologická kombinatorika, morfonologické alternace.Ortofonie a hlavní odchylky, vady řeči.Funkční zvukové prostředky souvislé řeči.Česká ortoepická norma a kodifikace, výslovnostní styly.Literatura:Povinná:HÁJKOVÁ, E. Zvuková stránka češtiny. Liberec: FPTU, 2008.Hoffmannová, J.; Müllerová, O.; Schneiderová, E. Mluvená čeština v autentických textech. Praha, 1992.HŮRKOVÁ-NOVOTNÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Academia, 1995.KRČMOVÁ, M. Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. FF OU, Ostrava 2006.Palková, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha, 1994.Příslušné oddíly v mluvnicích, lingvistických výkladových slovnících a úvodech do jazykovědy. Např.:KOLEKTIV. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 1996, s. 21 - 64.KARLÍK, P., NEKULA, M., PLESKALOVÁ, J. (ed.). Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, 2002. (hesla o zvukové stránce češtiny)ČERMÁK, František. Jazyk a jazykověda. Praha: Pražská imaginace, 1997. Zvl. slovník termínů s. 301-404.Doporučená:DUBĚDA, T. Jazyky a jejich zvuky. Univerzálie a typologie ve fonetice a fonologii. Karolinum, Praha, 2005.HÁLA, B. Fonetika v teorii a praxi. Praha: SPN, 1972.Hála, B.; Sovák, M. Hlas - řeč - sluch. Praha, 1962.Halada, V. Technika jevištní řeči. Praha, 1961.Holman, V. Moderní rétorika. Praha, 1983.Kohout, J. Rétorika. Umění mluvit a jednat s lidmi. Praha, 1999.KOŘÍNEK, J. M., ERHART, A. Úvod do fonologie. Praha: Academia, 2000.Krčmová, M. Fonetika a fonologie. Zvuková stavba současné češtiny. Brno, 1997.Pease, A. Řeč těla. Jak porozumět druhým z jejich gest, mimiky a postojů těla. Praha, 2001.Romportl, M. Základy fonetiky. Praha, 1973.SOVÁK, M. Uvedení do logopedie. Praha: SPN, 1978.STARÝ, Z. Psací soustavy a český pravopis. Praha: Univerzita Karlova, 1992.ŠIŠKA, Z. Fonetika a fonologie. Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, 2005.VACHEK, J. Dynamika fonologického systému současné spisovné češtiny. Praha: Academia, 1968.Výslovnost spisovné češtiny I, II. Praha, 1967, 1978.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o českém fonologickém systému a fonetických zákonitostech češtiny spisovné i nespisovné. Studenti se seznamují s ortoepickými pravidly češtiny a se zásadami jejich praktického zvládnutí a s artikulačními problémy a cestami k jejich identifikaci a s principy pěstování kultivovaného mluveného projevu. V semináři se procvičují poslechové a produkční dovednosti, fonetický přepis mluveného textu, včetně relativního znázornění melodického průběhu výpovědi a dovednosti kultivované spisovné výslovnosti.

Literatura

Viz obsah předmětu. Viz obsah předmětu. VIZ PŘEHLED LÁTKY.

Požadavky

Aktivní účast; kvalitní příprava dle zadání pedagoga; zkouška v rozsahu učiva kursu; Absolvování kurzu v LMS Moodle

Garant

PhDr. Alex Röhrich, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Alex Röhrich, Ph.D.Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D.PhDr. Alex Röhrich, Ph.D.Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D.