Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Člověk a civilizace pro OV (KFL / CCO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / CCO - Člověk a civilizace pro OV, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj obrazu světa: interpretace světa a moc2. Zmatematizování přírody, galileovská motivace přírodovědy3. Úspěšnost a účinnost vědy, techniky a technologií4. Krize vědy, civilizační krize a globalizace5. Závislost na produktech, konsum a komerce6. Střet civilizací, nová civilizace7. Multiple modernities a sociální věda/filosofie třetího světa8. Racionalita a iracionalita, postmodernismus a postmoderní myšlení9. Perspektivy člověka a civilizace/civilizací

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Árnason, Jóhann Páll. Civilizační analýza: Evropa a Asie opět na rozcestí. Přel. A. Bakešová et al. Praha: Filosofia, 2009. Erazim Kohák. Člověk, dobro a zlo. Foucault, Michel. Je třeba bránit společnost: kurs na Coll?ge de France 1975-1976. Přel. P. Horák. Praha: Filosofia, 2005. Edwards, Tim. Kulturální teorie. Klasické a současné přístupy. Přel. D. Vichnar. Praha: Portál, 2010. Harrington, Austin a kol. Moderní sociální teorie. Základní témata a myšlenkové proudy. Praha: Portál, 2006. Havránek, Vít; Lánský, Ondřej (eds.). Postkoloniální myšlení IV. Praha: Tranzit, 2013. Todorov, Tzvetan. Strach z barbarů: kulturní rozmanitost, identita a střet civilizací. Přel. J. Vacek. Praha; Litomyšl: Paseka, 2011. Huntington, Samuel P. Střet civilizací: boj kultur a proměna světového řádu. Přel. L. Nagy. Praha: Rybka, 2001. Hans Küng. Světový étos. Milan Machovec. Tváří v tvář zániku.

Požadavky

Aktivní práce na seminárních cvičeních, samostatné zpracování schváleného problému; Zápočet.

Garant

PhDr. Ondřej Lánský, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ondřej Lánský, Ph.D.