Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociálněvědního výzkumu (KFL / CMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / CMS - Metody sociálněvědního výzkumu, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu2. Strategie sociálního výzkumu3. Výzkumný cíl a výzkumný problém, design výzkumu4. Dotazování5. Pozorování6. Analýzy7. Výzkum veřejného mínění8. Povaha kvalitativního výzkumu9. Etika v sociálním výzkumu

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní pojmy a terminologii sociálně vědního výzkumu. Porozumí rozdílu mezi výzkumnými strategiemi užívanými v odlišných vědních disciplínách i v odlišných společenských institucích (např. marketingové výzkumy, výzkumy veřejného mínění). Osvojí si schopnosti tematizovat výzkumný kontext, výzkumný problém, předmět výzkumu a jeho subjekt a objekt. Získají dovednost adekvátně zvolit metodu s ohledem na formulovaný cíl výzkumu a na základě metody definovat nebo konstruovat techniku sběru dat. Nezbytně si osvojí schopnost prezentace empirických faktů srozumitelnou a vědecky ukázněnou formou. Rozvinou schopnost vytvořit závěrečnou zprávu a interpretovat výsledky jiných výzkumných šetření. Hlavním cílem předmětu je porozumění sociálně vědnímu výzkumu, jeho podstatě, metodám a způsobu jeho provádění, volbě vhodné metody pro zkoumání určitého jevu. Výuka rozvíjí i schopnost získané výsledky správně interpretovat a využívat, porozumět těmto informacím.

Literatura

DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 1993. ISBN 80-7184-141-2.ŠUBRT, J. A KOL. Kapitoly ze sociologie veřejného mínění. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-522-1.KUBÁTOVÁ, H., ŠIMEK, D. Od A do Z. Olomouc: Nakladatelství UP, 2000. ISBN 80-7067-619-1.JANDOUREK, J. Úvod do sociologie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-749-3.SURYNEK, A., KOMÁRKOVÁ, R., KAŠPAROVÁ, E. Základy sociologického výzkumu. Praha: Management Press, 2001. ISBN 80-7261-038-4.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.