Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KFL / COS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / COS - Sociologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - co je sociologie, její vznik, předmět, funkce, struktura a vztah k ostatním vědám2. Základní principy současné společnosti a cesty, kterými dospěla ke stávající podobě3. Stručný nástin vývoje vybraných sociologických teorií4. Příroda a kultura6. Sociální řád a jedinec, socializační proces7. Normy, hodnoty a potřeby8. Konformita a sociální kontrola9. Sociální interakce a komunikace10. Problematika rodiny a genderu11. Sociální role a status12. Sociální skupiny13. Sociální instituce a organizace14. Sociální stratifikace a mobilita

Získané způsobilosti

Předmět seznamuje studující se základními tématy sociologické teorie. Poskytuje informace o základních charakteristikách sociologie jako vědy, o jejím vzniku, předmětu, funkci, struktuře a vztahu k ostatním vědám. Dále představuje základní paradigmata sociologické teorie. Pojednává téma vztahu přírody, kultury a společnosti. Dále je zaměřen na základní témata vztahu jedince a společnosti, jakými je socializační proces, normy a hodnoty, konformita a sociální kontrola, sociální komunikace či rodinné a genderové struktury ve společnosti. Věnuje se rovněž tématu sociální stratifikace a mobility či sociálních skupin. Sociologie je představena také jako opěrná disciplína ve speciální pedagogice. Cílem předmětu je naučit studenta samostatně se orientovat v sociologické literatuře a sociologicky myslet, tj. orientovat se v základních sociologických kategoriích a aplikovat je při porozumění vzniku a deficitu řešení výchovně vzdělávacích problémů. Cílem předmětu je, aby studenti rozuměli sociologickému způsobu tázání a popisu skutečnosti, který je užitečný pro porozumění kontextu speciální pedagogiky jako profese, vědy a studijního oboru.

Literatura

SIROVÁTKA, T., MAREŠ, P. Chudoba, deprivace, sociální vyloučení: nezaměstnaní a pracující chudí. Sociologický časopis, vol. 42, no. 42. 2006. BAUMAN, Z., MAY, T. Myslet sociologicky: netradiční uvedení do sociologie. Praha: SLON, 2004. ISBN 80-86429-28-8.JANDOUREK, J. Úvod do sociologie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-749-3.KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 2004. ISBN 80-86429-39-3.SÝKOROVÁ, K. Základy sociologie, filosofie a etiky pro pomáhající profese. Liberec: TU Liberec, 2008. ISBN 978-80-7372-323-1.Giddens, A.. Sociologie, Argo, Praha 2013.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.