Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filosofie I. (KFL / DE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / DE1 - Dějiny filosofie I., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Účelem kurzu je seznámit jeho frekventanty s klíčovými postavami a problémy antické filosofie (tematizace arché, bytí, čas změna, idea, látka a forma, apod.) od předsokratického období do období helénistického s tím, že zvláštní pozornost bude věnována Platónovi a Aristotelovi. Vzhledem k tomu, že součástí kurz bude kladen značný důraz na práci s primárními prameny (převážně v českém překladu a jen ve výjimečných případech v překladech do některého z moderních evropských jazyků - angličtiny, němčiny, francouzštiny, polštiny, které budou v základní terminologii konfrontovány s originálními texty).Témata:1. Vznik řecké filosofie a iónská přírodní protofilosofie2. Další rozvíjení iónské přírodní protofilosofie - Pythagoras, Xenofanes3. Vznik řecké metafyziky - Eleaté a Hérakleitos4. Nové podoby řecké přírodní filosofie - Empedeokles, Anaxagoras a atomisté5. Antropologický obrat - sofisté versus Sokrates6. Platónovsko-sokratovské pojetí filosofie7. Platónova nauka o ideách - proměny a varianty8. Platónova nauka o člověku a společnosti9. Aristotelova kritika platonismu a "nová" metafyzika10. Základy aristotelské logiky11. Stoicismus a jeho proměny12. Středoplatónská filosofie13. Skepticismus a epikureismus14. Novoplatonismus a jeho variantyStruktura seminářů:1. Komparace vybraných textů klasické řecké mytologie a zlomků prvních předsokratiků2. Komparace parmenidovské a herakleitovské metafyziky prostřednictvím zlomků3. Sofistická versus sokratovská tematizace člověka (četba stoických zlomků a vybraných částí Platonových dialogů)4. Obrana Sokratova5. Faidon6. Aristotelská metafyzika - četba z Metafyziky7. Role filosofie v helénistické filosofii - četba stoických, skeptických a epikurejských zlomky

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

LOYD, G. E. R. Early Greek Science: Thales to Aristotle.Chatto - Windus Ltd.: New York, 1970. FESTUGIERE, A.-J. Epikúros a jeho bohové. Praha: OIKOYMENH, 1996. ISBN 80-86005-30-5. ARMSTRONG, A. H. Filosofie pozdní antiky. Praha: OIKOYMENH, 2002. ISBN 80-7298-053-X. LONG, A. Helénistická filosofie. Praha: OIKOYMENH, 2003. TATARKIEWIC, W. Historia filozofii. Warszawa: Wydawnictvo naukowe PWN, 1998. ARISTOTELES. Metafyzika. Praha: Petr Rezek, 2003. ISBN 80-86027-19-8. KRATOCHVÍL, Z. Mýtus, filosofie, věda. Praha: Hrnčířství a nakladatelství Michal Jůza & Eva Jůzová, 1993. PATOČKA, J. Nejstarší řecká filosofie. Praha: Vyšehrad 1996. ISBN 80-7021-195-4. Platónovy dialogy. HUSSEY, E. Presokratici. Praha: Rezek 1997. ISBN 80-86027-07-4. KRATOCHVÍL, Z. Prolínání světů (Středoplatónská filosofie v náboženských proudech pozdní antiky.) Praha: Herrmann a synové, 1991. KIRK, G. S., RAVEN, J. E., SCHOGIELD, M. Předsokratovští filosofové. Praha: OIKOYMENH, 2004. GRAESER, A. Řecká filosofie klasického období. Praha: OIKOYMENH, 2000. ISBN 80-7298-019-X. Zlomky předsokratovské filosofie, Praha: ČSAV, 1962. Zlomky starých stoikov. 1. vyd. Bratislava : Pravda, 1984.

Požadavky

Průběžně zpracovávané konspekty k četbě

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.Mgr. Vít Bartoš, Ph.D.