Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filozofie 1 (KFL / DEF1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / DEF1K - Dějiny filozofie 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik řecké filosofie a logizace mýtu; milétská škola2. Tázání se po arché; rozvinutí iónské filosofie; pythagorejci, Xenofanés3. Vznik řecké metafyziky; Hérakleitos a Parmenides4. Metafyzická transformace arché; mladší iónští fyzikové a atomisté5. Antropologický obrat; sofisté a Sokrates6. Platón a nauka o idejích7. Aristoteles a aristotelský realismus8. Helénistické interpretace klasické řecké filosofie; stoicismus, epikureismus a skepticismus9. Náboženská filosofie v "prolínání věků"; středoplatónská filosofie, Filón Alexandrijský, novoplatonismus10. Počátky křesťanské filosofie; apologetika11. Aurelius Augustinus a křesťanský novoplatonismus12. Počátky scholastiky; spor o dialektiku a spor o reálie (Abelard, Anselm z Canterbury)13. Arabský a židovský aristotelismus14. Tomáš Akvinský a vrcholná scholastika

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni s látkou v souladu s obsahem a cíli předmětu.

Literatura

Hankins, J. Renesanční filosofie. Praha: Oikoymenh, 2011. Ricken, F. Antická filosofie. Olomouc: Nakl. Olomouc, 1999. Hejna, D. Dějiny filosofie I. (kurz na Moodle FP TUL). KIRK, G., RAVEN, J., SCHOFIELD, M. Předsokratičtí filosofové. OIKOYMENH: Praha 2004.. GRAESER, A. Řecká filosofie klasického období. Praha: OIKOYMENH, 2000. ISBN 80-7298-019-X.. HEINZMANN, R. Středověká filosofie. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2002. ISBN 80-7182-105-5.

Požadavky

test, docházka

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. PhDr. MTh. Dalibor Hejna, Ph.D.