Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filosofie náboženství I. (KFL / DFN1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / DFN1K - Dějiny filosofie náboženství I., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět doplňuje a rozvíjí znalosti povinného předmětu Filosofie náboženství. Přednášky obsahují především uvedení do dějin jednotlivých náboženství z pohledu vývoje a typologie vývoje. Typologie náboženství: prazjevení, kulty předků, animismus, magie a pověra, věštění, šamanismus, totemismus, spiritismus, fetišismus, kulty plodnosti, polyteismus, enoteismus, monoteismus, panteismus, deismus, teismus a dále dějiny náboženství od paleo a neolitických náboženství, až náboženství indoevropanů a fundamentální a dogmatickou teologii judaismu a křesťanství na základě biblických dějin. V posledních dvou přednáškách budou přednášeny stručné dějiny křesťanství, jejichž znalost je pak možné dále prohlubovat ve volitelném předmětu Dějiny křesťanství v celofakultní nabídce.Na předmět navazuje tematicky předmět Dějiny filosofie náboženství II., který se podrobně věnuje problematice judaismu a křesťanství.Osnova:1. Náboženství a kultovní praxe věřícího2. Sociální a etická funkce náboženství3. Filosofie náboženství historického Egypta a současné africké kulty4. Mezopotamský kulturní a náboženský okruh5. Indoevropský náboženský základ a perské náboženství6. Dědictví indických náboženství7. Náboženská filosofie Číny, Japonska a Koreje8. Náboženství Amerik, Austrálie a Oceánie9. Arabské náboženství islámu10. Hebrejové a Izrael11. Ježíš, Mesiáš a Nová smlouva12. Filosofie katolické víry13. Protestantská a reformovaná věrouka

Získané způsobilosti

Studenti budoui seznámeni s látkou v souladu s obsahem a cíli předmětu.

Literatura

Podzimek, M.. Dějiny filosofie náboženství - TUL 2007, ISBN 978-80-7372-171-8. Mircea Eliade. Dějiny náboženství I.,II.,III., OIKOYMENH, Praha 1995-1997. Hans Waldenfels. Lexikon náboženství, Victoria Publishing, Praha 1994. Jan Heller, Milan Mrázek. Nástin religionistiky, Kalich 1988. Bible. Praha 1991. Jaan Puhvel. Srovnávací mythologie, Lidové noviny, Praha 1997. Jan Heller. Starověká náboženství, Kalich, Praha 1988. Duchovní prameny života. Vyšehrad, Praha 1977.

Požadavky

seminární práce, docházka

Garant

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.

Vyučující

ThLic. David Bouma, Th.D.