Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filosofie náboženství II. (KFL / DFN2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / DFN2K - Dějiny filosofie náboženství II., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět především doplňuje a rozvíjí znalosti povinného předmětu Filosofie náboženství a systematicky navazuje na předmět Dějiny filosofie náboženství I. Přednášky obsahují především uvedení do fundamentální a dogmatické teologie judaismu a křesťanství na základě biblických dějin. V druhé části semestru budou přednášeny stručné dějiny křesťanství, jejichž znalost je pak možné dále prohlubovat ve volitelném předmětu Dějiny křesťanství v celofakultní nabídce.Osnova:1. Prameny židovské a křesťanské víry (základy fundamentální teologie, autenticita biblického textu)2. Monoteistické pojetí Boha jako aseitivního bytí (společná víra judaismu, křesťanství, islámu) ? vlastnosti bytí a činnosti (Boží jedinost a Trojice)3. Bůh stvořitel a současný vztah stvořeného ke Stvořiteli (kreacionismus a hamartologie, biblické pradějiny stvoření světa a člověka)4. Biblické dějiny starozákonní revelace (od patriarchů po dobu exodu a soudců)5. Biblické dějiny starozákonní revelace II. (od doby královské, exil, po poexilní proroky)6. Osoba mesiáše v judaistickém očekávání a pojetí univerzálního spasitele (Ježíš Kristus jako redemptor a salvator)7. sv. Jan Křtitel, život Ježíše Krista podle evangelií, umučení a vzkříšení Ježíšovo8. Otázka Boží milosti v judaismus a křesťanství, společné a rozdílné názory.9. Ekléziologie, vznik církve (sv. Pavel, prvokřesťanská církev apoštolů, apokalypsa, apokryfy);10. Antické hereze, postnicejská církev, církevní otcové, staré církevní koncily do 9. stol. (vyznání víry, dogmatický systém, velké schizma církve, křížové výpravy);11. Konfrontace s židovstvím a islámem, byzantská církev, staré východní církve, východní spiritualita (papežství a církevní hierarchie 11. až 14. stol., středověká západní církev: románská a gotická církev, spekulativní mystika, devocio moderna, středověké hereze, náboženská hnutí, Sv. Tomáš Akvinský, inkvizice)12. Nauka o svátostech ? sakramentologie katolických a reformačních církví (západní schizma církve, česká reformace, německá reformace, evangelické církve)13. Křesťanská a židovská eschatologie (prameny a teologie)

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni s látkou v souladu s obsahem a cíli předmětu.

Literatura

Podzimek, M.. Dějiny filosofie náboženství - TUL 2007, ISBN 978-80-7372-171-8. Podzimek,M. Judaismus a křesťanství - TUL 2006, ISBN 978 -80-7372-107-4. Podzimek,M. Syntéza věrouky - TUL 2008, ISBN 978 -80-7372-300-2. Šoltéz, Š. Dějiny křesťanské církve, Kalich, Praha 1990. Mircea Eliade. Dějiny náboženství I.,II.,III., OIKOYMENH, Praha 1995-1997. Hans Waldenfels. Lexikon náboženství, Victoria Publishing, Praha 1994. Franzen, A. Malé církevní dějiny, ZVON, Praha 1988. Jan Heller, Milan Mrázek. Nástin religionistiky, Kalich 1988. Bible. Praha 1991. Jaan Puhvel. Srovnávací mythologie, Lidové noviny, Praha 1997. Jan Heller. Starověká náboženství, Kalich, Praha 1988. Duchovní prameny života. Vyšehrad, Praha 1977.

Požadavky

účast na hodinách, seminární práce

Garant

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.

Vyučující

ThLic. David Bouma, Th.D.