Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika pro vzdělávání (KFL / DPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / DPV - Didaktika pro vzdělávání, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět Didaktika pro vzdělávání je kurzem, jenž je koncipován jako úvod do didaktiky OV. Cílem je během jednoho semestru seznámit studenty se systémem kurikulárních dokumentů na úrovni státní i školní. Frekventanti kurzu budou seznámeni s principy Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, s klíčovými kompetencemi a jejich rozvojem ve vzdělávání. Součástí kurzu je problematika průřezových témat a jejich návaznost na vzdělávací obor humanitní studia se zaměřením na vzdělávání.TÉMATA SEMINÁŘŮ:1. Didaktika - pojem a předmět2. Kurikulární reforma českého školství, její záměry a cíle3. Principy Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání4. Pojetí a cíle základního vzdělávání. Obsah a cílové zaměření vzdělání v humanitních vědách5. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení ve vzdělávání6. Jak u žáků rozvíjet kompetence k učení a kompetence k řešení problémů7. Nácvik a rozvoj komunikativních kompetencí žáků8. Jak u žáků rozvíjet sociální a personální kompetence9. Jak u žáků rozvíjet občanské a pracovní kompetence10. Průřezová témata v RVP ZV a jejich návaznost na vzdělávací obor humanitní studia se zaměřením na vzdělávání (1.část)11. Průřezová témata v RVP ZV a jejich návaznost na vzdělávací obor humanitní studia se zaměřením na vzdělávání (2.část)12. Průřezová témata v RVP ZV a jejich návaznost na vzdělávací obor humanitní studia se zaměřením na vzdělávání (3.část)13. Didaktické prostředky v procesu vyučování14. Shrnutí

Získané způsobilosti

znalost didaktických postupů

Literatura

Průcha, J. Moderní pedagogika. Praha, Portál 1997, 2002. Průcha, J. Vzdělávání a školství ve světě. Portál, Praha, 1999. Kalhous, Z. Kalhous, Z., Obst, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002. KYRIACOU, Ch. Klíčové dovednosti učitele. Praha : Portál, 1996. Kratochvíl, M., Solfronk, J., Urbánek, P. Kratochvíl, M., Solfronk, J., Urbánek, P.:. Základy didaktiky. Liberec TU, 2002. Petty, G. Petty, G. Moderní vyučování. Portál Praha, 1996. ISBN 80-7178-070-7. Skalková, J. Skalková, J. Obecná didaktika. Praha, 1999. ISBN 80-85866-33-1.

Požadavky

ústní zkouška, diskuze k literatuře

Garant

PhDr. Luďka Hrabáková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Luďka Hrabáková, Ph.D.Mgr. Jitka Masopustová