Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociálněvědního výzkumu (KFL / EMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / EMS - Metody sociálněvědního výzkumu, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu2. Strategie sociálního výzkumu3. Výzkumný cíl a výzkumný problém, design výzkumu4. Dotazování5. Pozorování6. Analýzy7. Výzkum veřejného mínění8. Povaha kvalitativního výzkumu9. Etika v sociálním výzkumu

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní pojmy a terminologii sociálně vědního výzkumu. Porozumí rozdílu mezi výzkumnými strategiemi užívanými v odlišných vědních disciplínách i v odlišných společenských institucích (např. marketingové výzkumy, výzkumy veřejného mínění). Osvojí si schopnosti tematizovat výzkumný kontext, výzkumný problém, předmět výzkumu a jeho subjekt a objekt. Získají dovednost adekvátně zvolit metodu s ohledem na formulovaný cíl výzkumu a na základě metody definovat nebo konstruovat techniku sběru dat.

Literatura

DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 1993. ISBN 80-7184-141-2.ŠUBRT, J. A KOL. Kapitoly ze sociologie veřejného mínění. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-522-1.KUBÁTOVÁ, H., ŠIMEK, D. Od A do Z. Olomouc: Nakladatelství UP, 2000. ISBN 80-7067-619-1.JANDOUREK, J. Úvod do sociologie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-749-3.SURYNEK, A., KOMÁRKOVÁ, R., KAŠPAROVÁ, E. Základy sociologického výzkumu. Praha: Management Press, 2001. ISBN 80-7261-038-4.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.