Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika (KFL / ESAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / ESAE - Estetika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Studijní literatura k estetice a její typy2. A. G. Baumgarten, pojmenování oboru estetika a jeho výměr3. Valorizace baumgartenovského pojetí kognitivní neurovědou4. Estetické kvality archaických mýtů5. Funkce krásy a její geometrizace v antice6. Teologická estetika starověku a středověku7. Renesanční obrat k člověku a klasicistický kánon8. Estetika přemíry v manýrismu a baroku9. Měšťanská estetika osmnáctého století10. Romantická estetika a obrat k subjektu11. Estetika vcítění, darwinovská a psychoanalytická estetika12. Estetická situace: subjekt, objekt, distance a emoce13. Estetická kvalita, hodnota a funkce14. Rezerva. Závěrečný test

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

GILBERTOVÁ, K.E., KUHN, H. Dějiny estetiky, Praha: SNKLU, 1965. JOHN, E. Einführung in die Ästehetik. Leipzig 1978. HENCKMANN, W., LOTTER, K. Estetický slovník. Praha: Svoboda, 1995. Tem. sk. 09/1, 25-025-95. ISBN. 80-205-0478-8. Zuska, V. Estetika - úvod do současnosti tradiční disciplíny. Praha, 2001. Exner, M.. https://moodle.fp.tul.cz/course/view.php?id=1150. Koukolík, F.. O vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování, Praha : Karolinum, 2003. Etcoffová, N.. Proč krása vládne světu, Praha : Columbus, 2002. Stibral, K.. Darwin a estetika, Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2006. Perniola, M.. Estetika 20. století. Praha : Karolinum, 2001. Morpurgo-Tagliabue, Q.. Současná estetika. Praha : Odeon, 1985.

Požadavky

Znalost látky v rozsahu přednášek, absolvování závěrečného testu

Garant

doc. PhDr. Milan Exner, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Milan Exner, Ph.D.