Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie a etika (KFL / FAEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / FAEK - Filosofie a etika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět Filosofie a etika (FAE) je kurzem, jenž je koncipován jako úvod do filosofie a etiky. Cílem je během jednoho semestru zprostředkovat studentům základní znalosti z oblasti filosofických schémat, ze kterých se utvářela etická východiska současné společnosti. Součástí kurzu je problematika cílů a motivů lidského jednání, morálních kodexů apod.Osnova:1. Co je filosofie; základní problematika2. Základní východiska filosofie a etiky3. Svět jako kosmos a environmentální etika4. Etika, duše a svoboda5. Dobro a zlo6. Rozum, vůle a jednání7. Cíle lidského jednání v dějinách filosofie (I. část)8. Cíle lidského jednání v dějinách filosofie (II. část)9. Přirozený mravní zákon10. Evoluční základy etiky11. Emoce, city a vyšší city v etice konvence a utilitarismu12. Ctnosti a neřest13. Svědomí a zákon14. Shrnutí

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s látkou v souladu s obsahem a cíli předmětu.

Literatura

nullStörig, H.J. Malé dějiny filosofie. Praha, 2007. Thompson, M. Přehled etiky, Praha: Portál, 2004. Parrotny, T. Stručné dějiny antické filosofie, Portál, 2005. nullRaeper, W. Úvod do světa idejí, Vyšehrad 1994.

Požadavky

problémový testznalost primární literaturyznalost přednášeksamostatné zpracování etické otázky formou seminární práce

Garant

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vít Bartoš, Ph.D.PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.