Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie 20. století (KFL / FFE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / FFE - Filosofie 20. století, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

TÉMATA:1. Zkušenost se světem jako filosofický problém2. Moderní teorie zkušenosti se světem a problém smyslu u E. Husserla3. Transcendentální vědomí, intencionalita, fenomenologická redukce, horizont4. Filosofický problém času: H. Bergson, E., Husserl5. Fundamentální ontologie M. Heideggera6. J. Patočka a fenomenologická východiska přirozeného světa7. Konstituce objektivní zkušenosti jako zkušenosti cizího a kritika tradiční západní metafyziky u E. Lévinase8. Zkušenost se světem v jazyce a francouzský strukturalismem F. de Saussure9. Francouzský strukturalismus10. Subjekt a moc u M. Foucaulta11. Normalita jako působící artikulace jiného12. Poststrukturalismus a dekonstrukce ve filosofii J. Derridy13. Budoucnost učitelské profese: péče o vzdělání

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou odpovídající cíli a programu předmětu.

Literatura

Foucault, M. Dohlížet a trestat. Praha: Dauphin, 2000. Derrida, J. Gramatológie. Bratislava: Archa, 1999. Foucault, M. Majestát zákona. Praha: Hermann a synové, 2000. Derrida, J. Struktura, znak a hra v diskursu věd o člověku. In: Texty k dekonstrukci. Bratislava: Archa, 1993. Foucault, M. Subjekt a moc. Bratislava. Kalligram, 2000. Kafka, F. Povídky - dostupné v elektronické podobě. Benyovszky, L. Filosofická propedeutika I. Praha: Sofis, 2000. Welsch, W. Naše postmoderní moderna. Praha: Zvon, 1994. Krámský, D. O povaze humanitních věd, k metodologickým a etickým východiskům humanitně vědního poznání, Liberec: nakladatelství Bor, v edici Res humanae, 2008. ISBN 978-80-86807-75-1. Petříček, M. Úvod do současné filosofie. Praha: Hermann a synové, 1992. Michalovič, P., Minár, P. Úvod do štrukturalismu a postštrukturalismu. Bratislava: Iris, 1997.

Požadavky

analýza výkonů studenta, písemný test

Garant

RNDr. PhDr. MTh. Dalibor Hejna, Ph.D.

Vyučující

RNDr. PhDr. MTh. Dalibor Hejna, Ph.D.