Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KFL / FOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / FOS - Sociologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociologie2. Základní paradigmata sociologické teorie3. Příroda, kultura a společnost4. Vztah jedince a společnosti5. Konformita a sociální kontrola6. Sociální stratifikace a mobilita7. Sociologický výzkum, sociometrie

Získané způsobilosti

Předmět seznamuje studující se základními tématy sociologické teorie. Poskytuje informace o základních charakteristikách sociologie jako vědy, o jejím vzniku, předmětu, funkci, struktuře a vztahu k ostatním vědám. Dále představuje základní paradigmata sociologické teorie. Pojednává téma vztahu přírody, kultury a společnosti. Dále je zaměřen na základní témata vztahu jedince a společnosti, jakými je socializační proces, normy a hodnoty, konformita a sociální kontrola, sociální komunikace či rodinné a genderové struktury ve společnosti. Věnuje se rovněž tématu sociální stratifikace a mobility či sociálních skupin. Sociologie je představena také jako opěrná disciplína ve speciální pedagogice. Cílem předmětu je naučit studenta samostatně se orientovat v sociologické literatuře a sociologicky myslet, tj. orientovat se v základních sociologických kategoriích a aplikovat je při porozumění vzniku a deficitu řešení výchovně vzdělávacích problémů. Cílem předmětu je, aby studenti rozuměli sociologickému způsobu tázání a popisu skutečnosti, který je užitečný pro porozumění kontextu speciální pedagogiky jako profese, vědy a studijního oboru.

Literatura

SIROVÁTKA, T., MAREŠ, P. Chudoba, deprivace, sociální vyloučení: nezaměstnaní a pracující chudí. Sociologický časopis, vol. 42, no. 42. 2006. BAUMAN, Z., MAY, T. Myslet sociologicky: netradiční uvedení do sociologie. Praha: SLON, 2004. ISBN 80-86429-28-8.KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 2004. ISBN 80-86429-39-3.JANDOUREK, J. Úvod do sociologie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-749-3.SÝKOROVÁ, K. Základy sociologie, filosofie a etiky pro pomáhající profese. Liberec: TU Liberec, 2008. ISBN 978-80-7372-323-1.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.