Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie výchovy pro OV (KFL / FVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / FVO - Filosofie výchovy pro OV, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Sókratovské motivy vědění a péče o duši. Filosofie pro všední den, MAIEUTIKÉ a ARETÉ2) Sókratovské vědění v nás, otevřené vědění3) Platónova podobenství výchovy a vědění4) Výchova jako místo zrání osobnosti5) Přirozenost člověka, filosofická antropologie6) Ontologie a noetika výchovy, soudobé teorie vzdělávání7) Předpoklady a možnosti metatoerie výchovy

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

PELCOVÁ, Naděžda. Filosofická a pedagogická antropologie. Praha : Karolinum 2000. ISBN 80-246-0076-5. PALOUŠ, R. Paradoxy výchovy. Praha : Karolinum 2009. ISBN 978-80-246-1650-6. Kučerová Stanislava. Člověk, hodnoty, výchova. Aristoteles. Etika Nikomachova, Bratislava: Pravda, 1979. Kratochvíl, Z. Filosofie živé přírody. BREZINKA, W. Filozofické základy výchovy. Praha, 1996. Palouš Radim. Komenského Boží svět. Patočka Jan. Péče o duši I.-III., Evropa a doba proevropská, Komenského pojetí otevřené duše. Platónovy dialogy. Michálek Jiří. Topologie výchovy. Augustinus. Vyznání.

Požadavky

Kurz je ukončen zkouškou formou písemného testu. Studenti si prostudují jeden titul z literatury povinné a jeden titul z literatury doporučené.

Garant

doc. PhDr. Milan Exner, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Milan Exner, Ph.D.