Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia klasické hermeneutiky (KFL / HERU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / HERU - Úvod do studia klasické hermeneutiky, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Reinterpretace Homérových eposů v pozdním helénismu (Porfyrios, Plótínos, Plútarchos)2. Vznik židovské biblické hermeneutiky (Filón z Alexandrie)3. Neoplatónská hermeneutika gnostiků a řeckých křesťanských otců (Órigenés, Kappadočtí otcové)4. Augustinovo pojetí hermeneutiky v díle De doctrina christiana5. Klasická biblická hermeneutika tzv. "čtyřech smyslů Písma".6. Středověké teorie signifikace a významu ve 13. ? 14. století (Akvinský, Scotus, Ockham)7. Renesanční pojetí hermeneutiky jako nového humanismu (Luther, Erasmus, Lorenzo Valla)8. Předchůdci moderní hermeneutiky ve filologii a v humanismu 17. století (Spinoza, Flaccius, Vico)9. Hermeneutika dějin v 18. století (Herder, Lessing, Reimarus)10. Založení moderní hermeneutiky jako samostatné filosofické disciplíny (F. Schleiermacher)11. Kritická teorie hermeneutiky jako napětí mezi modelem porozumění duchověd a vědeckého vysvětlení (W. Dilthey)12. Kritika Diltheyho hermeneutiky z hlediska radikální filosofie života (P. Yorck)13. Hermeneutika fakticity jako poslední etapa klasické hermeneutiky (M. Heidegger).

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

A. H. Armstrong. Filosofie pozdní antiky. Praha : OIKOYMENH, 2002. Heidegger, M. Gesamtausgabe 63 (Ontologie. Hermeneutik der Faktizät), Frankfurt am Main, Vittorio Klostermann, 1988. J. P. Vernant. Hestia a Hermés. Studie k duchovnímu světu Řeků. null

Požadavky

aktivní účast na hodině, docházka, četba zadaných textů.

Garant

MTh. Václav Umlauf, Ph.D.