Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do současné hermeneutiky (KFL / HES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / HES - Úvod do současné hermeneutiky, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Filosofie života (Lebensphilosophie) ve vztahu k dějinnému porozumění (Dilthey, Yorck).2. Hermeneutika fakticity (Hermeneutik der Faktizität) a rozchod s neokantianismem (Heidegger).3. Hermeneutika pozdního Heideggera, nový obrat k jazyku.4. Založení filosofické hermeneutiky jako dějinného porozumění (Gadamer I).5. Hermeneutika uměleckého díla, textu a četby (Gadamer II).6. Integrace porozumění (Verstehen) a pozitivního vysvětlení (Erklären) vzhledem k mýtu a k textu (Ricoeur I).7. Aporie jednání a dějinné paměti (Ricoeur II).8. Kritika Gadamerovy hermeneutiky z pozice reflexivní a komunikativní filosofie (Habermas, Apel).9. Návrat k původnímu pojetí "hermeneia" (Nancy, Greisch).10. Pokus o novou hermeneutiku symbolu (Umlauf).11. Hermeneutika v kontextu archeologie diskurzu (Foucault).12. Hermeneutika a post-strukturální filosofie (Derrida).13. Hermeneutika z kritického pohledu analytické filosofie (Rorty, Davidson).14. Závěrečné shrnutí kurzu.

Získané způsobilosti

Kurz seznámí posluchače s aktuálním vývojem hermeneutiky v Německu (Martin Heidegger, Hans-Georg Gadamer, Karl-Otto Apel, Jürgen Habermas) a ve Francii (Paul Ricoeur, Jean Greisch, Jean-Luc Nancy). Přiblíží klíčové texty a myšlenky, které vedly k vypracování konceptů hermeneutického porozumění. Pluralita úsilí "porozumět porozumění" ukazuje životnost tohoto myšlenkového proudu, který patří k nejzajímavějším jevům filosofické současnosti.

Literatura

GADAMER, Hans-Georg. Aktualita krásného. Umění jako hra, symbol a slavnost. Praha, Triáda, 2003. HEIDEGGER, Martin. Bytí a čas. Praha, OIKOYMENH, 2002. RICOEUR, Paul. Čas a vyprávění I. Praha, OIKOYMENH, 2000. RICOEUR, Paul. Čas a vyprávění II. Praha, OIKOYMENH, 2002. RICOEUR, Paul. Čas a vyprávění III. Praha, OIKOYMENH, 2007. HROCH, Jaroslav. Filosofická hermeneutika v dějinách a v současnosti. Brno, Masarykova univerzita, 2003. HEIDEGGER, Martin. Gesamtausgabe 63 (Ontologie. Hermeneutik der Faktizät). Frankfurt am Main, Vittorio Klostermann, 1998. ŠIMSA, Martin. Hermeneutická propedeutika. Ústí nad Labem, Univerzita J. E. Purkyně, 2005. UMLAUF, Václav. Hermeneutik nach Gadamer. Freiburg/München, Alber Verlag, 2007. GREISCH, Jean. Rozumět a interpretovat. Hermeneutické paradigma. Praha, Filosofia, 1995. RICOEUR, Paul. Úkol hermeneutiky. Eseje o hermeneutice. Praha, Filosofia, 2004. GRONDIN, Jean. Úvod do hermeneutiky. Praha, Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1997.

Požadavky

Písemná seminární práce v rozsahu 10-15 normostran na některé z dohodnutých témat, povinná ústní konzultace nad seminární prací.

Garant

MTh. Václav Umlauf, Ph.D.

Vyučující

MTh. Václav Umlauf, Ph.D.