Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlubinná psychologie a teorie symbolu (KFL / HLU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / HLU - Hlubinná psychologie a teorie symbolu, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení výkladových pozic. Pojmy symbol, alegorie, metafora a básnický přívlastek. Jak poznáme symbol2. Kognitivní a afektivní neurověda a psychoanalýza jako dva vývojové stupně evoluční antropologie. Pojmy vědomí/nevědomí a jednotky vědomí/jednotky zpracování ve vztahu k funkcím mozku3. Zrcadlové neurony a systém odměny. Emoce a vcítění4. Jak mozek zobrazuje vnější svět. Implicitní a explicitní symboly5. Vertikální a horizontální souřadnice v modelu práce mozku. Kůra a podkoří, lateralita6. Co je sen, jak vzniká a jaké je jeho postavení v životě a ve fiktivních útvarech7. Neuronální jáství a dynamické jádro vědomí. Falzifikace karteziánského modelu subjektivity8. Zrakové vědomí jako příklad vědomí vůbec. Vnitřní a vnější symboly9. Řečové vědomí. Mýtus a introjekce narativních entit10. Primární procesy, intermediární realita a terciární symboly11. Čtyři úrovně tvorby symbolů. Literárněvědné schéma typů symbolu12. Konvencionální, poetické a hlubinné symboly. Symboly osobní a universální13. Čtyřstupňový koncept snového obrazu14. Rezerva, zápočet

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Exner, M. Struktura symbolična. Exner, M. Afekt, sen a skutečnost v díle F. M. Dostojevského, Liberec : Bor, 2011. Exner, M. Aktanty a nevědomí, Technická universita, Liberec 2002. Frankl, G. Archeologie mysli. Portál, Praha 2003.

Požadavky

prezence doložená poznámkami

Garant

doc. PhDr. Milan Exner, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Milan Exner, Ph.D.