Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní historie 1 (KFL / KHI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / KHI - Kulturní historie 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmosloví. Pojem. Termín. Etymologické otázky. Abstrakce. Stylizace. Dedukce a indukce. Typos.2. Antropologie. Somatická a kulturní antropologie.3. Antropologické typy. Lidská plemena. Xenofobie, antisemitismus, rasismus.4. Kultura a civilizace. Vznik a vývoj civilizace. Vzájemné vztahy kultury a civilizace5. Přírodní stav člověka. Neolitická revoluce a její důsledky. Vznik zemědělství a usedlého života. Lovec, sběrač, zemědělec, pastevec.6. Kulturní jevy civilizační a předcivilizační.7. Jazyk.8. Mýtus.9. Umění.10. Náboženství.11. Písmo.12. Filosofie.13. Věda a d.14. Kniha jako hmotný substrát informace a její vývoj.

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni s látkou v souladu s obsahem a cíli předmětu.

Literatura

Wolf, J. Sociální a kulturní antropologie Praha, 1971. Wolf, J.: Člověk a jeho svět, Praha 1993. Budil, I.: Mýtus, jazyk kulturní antropologie, Praha, 1992. Souriau, E.: Encyklopedie estetiky, Praha, 1994.

Požadavky

docházka a zkouška

Garant

prof. PhDr. Bohumil Nuska, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Bohumil Nuska, CSc.prof. PhDr. Bohumil Nuska, CSc.