Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní historie (KFL / KHT*H)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / KHT*H - Kulturní historie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem kultura, neolitická revoluce; první civilizační centra, vznik měst, písmo, doprava; starověké civilizace a jejich charakteristika; kultura starověké Číny a Indie, jejich přínos pro evropskou kulturu; předkolumbovské kultury Střední a Jižní Ameriky; Mínojská a mykénská kultura, helénismus; Etruskové, kultura starověkého Říma, počátky křesťanství; prehistorická Evropa, Keltové; kultura středověku, kultura Byzance, vliv islámu na evropskou vzdělanost a kulturu; renesance a humanismus, manýrismus; barok a rokoko; klasicismus, empír, kulturní proudy druhé pol. 19. st. - romantismus, realismus, impresionismus, historismus; kulturní proudy první pol. 20. stol. - secese, funkcionalismus, kubismus, art deco a dal.

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

JůZL, Miloš a kol. Dějiny umělecké kultury I.,II. P., SPN 1990 a 1996. FILIP, Jan: Keltská civilizace a její dědictví. P., Academia 1995. GOMBRICH, H.: Příběh umění. P., Odeon 1992. OLIPHANT, Margaret: Atlas starověkého světa. Bratislava, Gemini 1993. Světové dějiny umění. Larousse. Praha, Cesty 1996.

Požadavky

test

Garant

PhDr. Luďka Hrabáková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Luďka Hrabáková, Ph.D.PhDr. Jana Jetmarová, Ph.D.