Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Křesťanská morálka a právo (KFL / KRMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / KRMP - Křesťanská morálka a právo, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. základními pojmy morální teologie2. etická dimenze lidského jednání v biblickém podání a jeho rozvinutí v tradici církve3. milost Trojjediného Boha jako východisko křesťanské etiky4. kristologický a eklesiální základ křesťanské etiky, její personální struktura5. zdroje etických principů6. normativní etika ve SZ, NZ a teologické tradici7. závažnost mravního jednání a jeho hodnocení (objektivní a subjektivní dimenze)8. sociální dimenze mravního jednání9. pojmy hříchu a viny v biblické perspektivě, odpuštění a pokání, svátostné odpuštění10. pojem svědomí v teologické etice, psychologické aspekty mravního jednání11. ctnosti v řeckém myšlení a v teologické tradici12. pilíře křesťanské etiky, ústřední pozice dekalogu a přikázání lásky13. aktuální otázky teologické etiky14. rezerva

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Ondok, J. P. Bioetika. Svitavy 1999. Beneš, A. Božské ctnosti. Praha 1997. ONDOK, J. P. Člověk a příroda ? hledání etického vztahu. Kostelní Vydří 1998. Pavel VI. Humanae vitae. Stojanov 1980. Peschke, K.- H. Křesťanská etika. Praha 1999. Beneš, A. Principy křesťanské morálky. Praha 1997. Skoblík, J. Přehled křesťanské etiky. Praha 1997. Arzenbacher, A. Úvod do etiky. Praha 1994. Weber, H. Všeobecná morální teologie. Praha 1998.

Požadavky

seminární práce a její konzultace

Garant

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.