Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KFL / LSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / LSO - Sociologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociologie jako věda (vznik, předmět, funkce, struktura a vztah sociologie k ostatním vědám)2. Základní paradigmata sociologické teorie3. Základní témata vztahu jedince a společnosti4. Problematika konformity a sociální kontroly5. Sociální stratifikace a mobilita6. Sociologický výzkum a sociometrie

Získané způsobilosti

Předmět seznamuje studující především se základními tématy sociologické teorie. Podává informace o sociologii jako vědě (vznik, předmět, funkce, struktura a vztah sociologie k ostatním vědám) a poskytuje informace o základních paradigmatech sociologické teorie (strukturální funkcionalismus, interpretativní sociologie, teorie konfliktu, sociální konstruktivismus). Pojednává o vztahu přírody, kultury a společnosti a je zaměřen na základní témata vztahu jedince a společnosti (socializační proces, normy, hodnoty, potřeby, zájmy, sociální interakce a komunikace, teorie rolí, genderová problematika, sociologie rodiny a sociologie sociálních skupin). Zabývá se také problematikou konformity a sociální kontroly (instituce, anomie, sociální deviace a sociální patologie). Věnuje se rovněž tématu sociální stratifikace a mobility či sociologickému výzkumu a sociometrii. Sociologie je představena mimo jiné i jako opěrná disciplína sociální práce.

Literatura

BAUMAN, Z., MAY, T. Myslet sociologicky: netradiční uvedení do sociologie. Praha: SLON, 2004. ISBN 80-86429-28-8.THELENOVÁ, K. Sociologie. Liberec: TU Liberec, 2011. KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 2004. ISBN 80-86429-39-3.JANDOUREK, J. Úvod do sociologie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-749-3.SÝKOROVÁ, K. Základy sociologie, filosofie a etiky pro pomáhající profese. Liberec: TU Liberec, 2008. ISBN 978-80-7372-323-1.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Holá, Th.D.PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.