Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologický seminář (KFL / MET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / MET - Metodologický seminář, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Smyslem kurzu je příprava studentů na zpracování textu diplomové práce z hlediska formálního i obsahového. Studenti budou seznámeni se základními analytickými postupy, formálními náležitostmi práce a zásadami citování odborné literatury. Budou též upozorněni na možná úskalí a problémy. Důraz bude položen na vymezení problému a strategie vyhledávání relevantních informací z různých informačních zdrojů.TÉMATA:1. Metody získávání a shromažďování informací a excerpce odpovídajících zdrojů pro účely DP.2. Vyhledávání monografií, článků a anotací v databázích knihoven v ČR.3. Vyhledávání monografií, článků a anotací v zahraničních dabázích.4. Formální náležitosti práce, členění textu a jeho grafická úprava .5. Odkazy v textu, zásady a způsoby citování užitých zdrojů a literatury, seznam užitéliteratury.6. Jazyková a obsahová stránka textu, vhodné a nevhodné formulace a obraty.7. Nároky na vědeckou a odbornou práci, věda, hypotéza, experiment.

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

ČSN ISO 690 Dokumentace. Bibliografická citace. Obsah, forma a struktura. ČSN 16910 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory. Fajkus, Břetislav. Filosofie a metodologie vědy. Praha: AVČR 2005. ISBN 80-200-1304-0. Kapounová, J. Formální úprava DP. Ostravská univerzita, Ostrava, 1998. ISBN 80-7042-141-X.Eco, Umberto. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc, 1997. Michalík, P., Roub,Z., Vrbík, V. Zpracování DP na počítači. Plzeň: ZČU v Plzni 2001. ISBN 80-7082-581-2.

Požadavky

Kredit bude udělen za aktivní účast na cvičeních (tolerance dvou absencí), zapojení do práce na cvičení řešení zadání a předložení seminární práce, v níž budou náležitě aplikovány nabyté poznatky.

Garant

PhDr. Luďka Hrabáková, Ph.D.