Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filosofie (KFL / MFIL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / MFIL - Úvod do filosofie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Filosofie - co je filosofie, její historická a civilizační funkce2. Vztah podstaty a jevu jako základní problém filosofie; teorie dvou světů jako opakující se mýtus (od Platóna po Matrix); problémy teorie dvou světů z hlediska ontologie a epistemologie3. Vztah boha a světa jako speciální případ teorie dvou světů4. Pokus o jednotné řešení teorie dvou světů; fyzikalismus nebo idealismus? Moderní vědecký naturalismus a jeho metody, moderní vědecký idealismus5. Problém existence dobra a zla, problém teodicey, problém existence morálky a hodnot v naturalisticky interpretovaném vesmíru6. Subjekt-objektový vztah a problém pravdivého poznání7. Racionalismus versus empirismus (problém základních zdrojů poznání, problém nutného spojení, problém vzniku řádu v kognitivním procesu)8. Limity poznání (překonatelné a nepřekonatelné meze poznávání)9. Vztah mysli a materiálního vesmíru (problém karteziánského dualismu); současné vize a řešení problému10. Myšlení a stroj; mohou stroje myslet?11. Problém svobodné vůle, determinismu a osobní odpovědnosti12. Problém osobní identity v plynoucím čase13. Co je, co může být a existuje vůbec čas?14. Problém dějin; možnost existence řádu v dějinách; smysl a konec dějin

Literatura

Descartes, R. Meditace o první filosofi. Praha: Oikúmené, 2001. ISBN 80-7298-036-X. nullRussell, B. Problémy filosofie. Čin, Praha 1927. Petříček, M. Úvod do současné filosofie. Praha: Hermann a synové, 1992. Blackburn, S. Velké otázky filosofie. Knižní klub, Praha 2011. HUME, D. Zkoumání o lidském rozumu. Praha: Svoboda, 1996. ISBN 80-205-0521-0.

Požadavky

písemný test

Garant

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vít Bartoš, Ph.D.PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.