Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nejnovější dějiny (KFL / NDE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / NDE - Nejnovější dějiny, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakter období od konce 1. světové války do 90. let 20. století, Evropa po 1. světové válce - formování ČSR2. Období poválečné konsolidace a světové hospodářské krize - její politické důsledky3. Příprava 2. světové války - zápas ČSR s nacistickým Německem4. 2. světová válka5. Území ČSR za 2. světové války6. Vývoj světa po 2. světové válce - nástup studené války - 1945-487. Vývoj ČSR po 2. světové válce - 1945-488. 1948-53 - vyvrcholení studené války - období stalinismu v ČSR9. 1953-60 - zmírnění studené války - pomalá destalinizace ČSSR10. Léta šedesátá ve světě a v ČSSR - nástup politiky détente11. Období studentských rebelií na Západě a Pražského jara v ČSSR12. Vyvrcholení politiky détente a její ukončení - opětné zesílení napětí mezi V7chodem a Západem - éra normalizace v ČSSR13. Krize východního bloku v letech osmdesátých - růst opozičních tendencí v ČSSR14. Zhroucení východního bloku a listopadová revoluce v ČSSR - postupná demokratizace zemí východní Evropy v letech devadesátých

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Bělina a kol. Dějiny evropské civilizace Durman - Útěk od praporů Luňák - Západ. Čornej a kol. Dějiny zemí koruny české. &, &.

Požadavky

Bezpečná orientace v politickém dění XX. století ve světě i u nás.Historické znalosti obecné a národních dějin v rozsahu učební látky gymnázií. Prostudovat alespoň 3 práce buď z uvedeného seznamu nebo vlastního výběru a seznam předložit při zkoušce.

Garant

PhDr. Jana Šturzová, Ph.D.