Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy kritického myšlení (KFL / PKM*M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / PKM*M - Principy kritického myšlení, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, cíle předmětu, literatura2. Vznik kritického myšlení jako negace mytologií ve starověkém Řecku3. Celek a část bytí: kosmologické rámce v době před Platónem4. Myšlenka neohraničenosti a nekonečna ve starověkém Řecku5. Geocentrismus: aristotelsko-ptolemaiovský model a jeho inovace6. Renesanční obrat: Kusánský, Koperník, Bruno7. Počátek novověké vědy: Brahe, Kepler, Galilei8. Základy Newtonovy fyziky a teologie9. Situace ve fyzice před Einsteinovým vystoupením10. Speciální a obecná teorie relativity11. Einsteinův kosmologický model a jeho kritikové12. Nestacionární vesmíry a jejich modely13. Chaotický inflační vesmír a pluriversum14. Rezerva, zápočet

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Stephen W. Hawking. Stručná historie času. Brian Greene. Elegantní vesmír. Hans-Joachim Störig. Malé dějiny filosofie. Milan Exner. Předplatónské modely vesmíru. Barow, John D. Teorie ničeho. Grygar, J. Vesmír jaký je. Panorama Praha, 1997.

Požadavky

Účast, doložená výpisky z kompletních přednášek

Garant

Mgr. Vít Bartoš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vít Bartoš, Ph.D.doc. PhDr. Milan Exner, Ph.D.