Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politologie pro OV 1 (KFL / PO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / PO1 - Politologie pro OV 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politologie jako věda - co je politika2. Politologie a občanská výchova3. Způsoby regulace lidského chování - zvyklosti, morálka, právo4. Lidská společnost a její rozčlenění - primární a sekundární skupiny5. Sociální stratifikace v minulosti a současnosti6. Národ a vlastenectví7. Antické politické myšlení - sofisté, Sokrates, Plato, Aristoteles, stoikové8. Středověké politické myšlení: jeho základy v židovství a křesťanství, sv. Augustin, Tomáš Akvinský9. Teoretikové absolutismu - Bodin, Hobbes10. Liberalismus - Locke, Montesquieu, Smith, Spencer, Hayek11. Teoretikové demokracie - Rousseau, Tocqueville, Mill, Masaryk12. Komunismus a socialismus - tzv. utopičtí socialisté, Marx, revisionismus, moderní sociáldemokratismus (Giddens)13. Konzervativismus - Burke, křesťanské sociální učení, Voegelin, Meyer, Nisbet14. Anarchismus (Prodhon, Bakunin, Kropotkin) a hnutí zelených

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Rouček, L. Malá politologie. V. Čermák - Pozvání do politologie. A. Müller - Úvod do vědy o politice. L. Křížkovský, K. Adamová: Základy politologie. B. Daněk - Úvod do studia učitelství OV na II. stupni ZŠ. B. Říchová - Úvod do současné politologie.

Požadavky

Přečíst alespoň tři práce buď ze zadané literatury nebo podle vlastního výběru, seznam předložit při zkoušce. Po 1. semestru práce v rozsahu 6-ti stran na zadané téma.

Garant

Mgr. Ing. Martin Brabec, Ph.D.