Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Péče o duši jako úkol filosofie (KFL / POD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / POD - Péče o duši jako úkol filosofie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz pojedná objev duše v nejstarším řeckém písemnictví a předsokratické filosofii, tematizaci duše u Platóna, základy péče o duši u Sókrata a stoiků, které v podobě spirituálních cvičení převzalo antikou ovlivněné židovství a křesťanství. Novátorský pohled na antické dědictví symbolizuje ve XX. století například český filosof Jan Patočka (Péče o duši) nebo francouzský filosof Michel Foucault a jeho dílo věnované dějinám sexuality.1. Objev duše u Homéra, archaické pojetí těla a nesmrtelnosti (Vernant).2. První filosofická tematizace duše u pythagorejců a Hérakleita spojená s pojetím pravdy jako alétheia (Detienne).3. Péče o duši v antické tragédii, transformace viny a osudovosti (Vidal-Naquet).4. Vedení duše v Platónových dialozích (Obrana Sokratova, Faidros, Faidón).5. Transformace "péče o duši" v prostředí stoických škol (Nussbaumová).6. Vznik duchovních cvičení ve starověku jako terapie duše (Hadot, Voelke, Rabbow).7. Problém svobody a svobodné vůle v pozdním aristotelismu a neoplatonismu (Arendtová, Bobzienová).8. Útěcha z filosofie a novodobá iniciace do moudrosti (Boethius, Greisch).9. Nemoc k smrti a existenciální rozpoložení duše (Kierkegaard).10. Nevolnost v kultuře a nová léčba duše (Nietzsche, Freud).11. Péče o duši jako umění žít v těle (Foucault)12. Péče o duši jako výzva k angažovanému jednání v dějinách (Patočka).13. Jednotlivec vůči smrti a vůči bližnímu (Derrida, Lévinas).14. Závěrečné shrnutí, diskus

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni s látkou v souladu s obsahem a cíli předmětu.

Literatura

Stavěl, Josef. Antická psychologie. Praha, Státní pedagogické nakladatelství, 1972. Foucault, Michel. Dějiny sexuality II-III. Praha, Hermann a synové, 2003. Platon. Dialogy. Praha, OIKOYMENH, 2005. Umlauf, Václav. Evropské cesty k vlastnímu Já. Brno, Centrum pro studium demokracie a kultury, 2002. Hadot, Pierre. Exercices spirituelles et philosophie antique. Paris, Institut d Études Augustiniens, 1993. Greisch, Jean. Expérience philosophique, exercices spirituels et thérapie de l âme. Paris, Institut Catholique de Paris, 1996. Voelke, André-Jean. La philosophie comme thérapie de l âme. Études de philosophie hellénistique. Paris, Édition du Cerf, 1993. Patočka, Jan. Péče o duši I. Praha, OIKOYMENH, 1996. Patočka, Jan. Péče o duši II. Praha, OIKOYMENH, 1999. Patočka, Jan. Péče o duši III. Praha, OIKOYMENH, 2002. Rabbow, Paul. Seelenführung. Methodik der Exerzitien in der Antike. München, Kosel Verlag, 1954. Bartoš, Hynek. Studie k homérskému pojetí lidské psychiky a tělesnosti, Electronic Journal of Philosophy. Praha, Vysoká škola ekonomická, 2003. Umlauf, Václav. Terapie duše v antice, in: Ergo, 2/2005,str. 65-73. Ergo 2/2005, str.65-73. 2005. Nussbaum, Martha. The Therapy of Desire. Theory and Practice in Hellenistic Ethics. Princeton, Princeton University Press, 1994. Umlauf, Václav. Základy antické psychagogie. in: Československá psychologie, 2006/5, str. 463-471. 2006.

Požadavky

Písemná seminární práce v rozsahu 10-15 normostran na některé z dohodnutých témat, povinná ústní konzultace nad seminární prací. Povinná účast na semináři, aktivní četba textů.

Garant

MTh. Václav Umlauf, Ph.D.

Vyučující

MTh. Václav Umlauf, Ph.D.