Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika menšin (KFL / PRMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / PRMK - Problematika menšin, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Menšiny a moderní národní stát2. Základní pojmy I ? minorita, majorita, kultura, identita3. Základní pojmy II ? etnikum, národ, rasa4. Modely interetnického a interkulturního soužití I ? sociální exkluze, sociální inkluze, marginalizace5. Modely interetnického a interkulturního soužití II ? asimilace, segregace, amalgamace6. Modely interetnického a interkulturního soužití III ? integrace, multikulturalismus7. Židé v ČR I ? historie8. Židé v ČR II ? tradice a zvyky9. Romové v ČR I - historie10. Romové v ČR II ? tradice a zvyky11. Romové v ČR III ? soudobé problémy12. Muslimové v ČR13. Vietnamci v ČR

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

HUTCHINSON, J., SMITH, A. (eds.). Ethnicity, Oxford Univesity Press: Oxford - New York 1996. GABAL, I. a kol. Etnické menšiny ve střední Evropě, G+G: Praha 1998. SIROVÁTKA, T. (ed.). Menšiny a marginalizované skupiny v České republice, MU FSS ? Georgetown: Brno 2002. GELLNER, A. Národy a nacionalismus, Hříbal: Praha 1993. ALLPORT, G. O povaze předsudků, Prostor: Praha 2004. BARŠA, P. Politická teorie multikulturalismu, CDK: Brno 1999. PAREKH, B. Rethinking Multiculturalism. Cultural Diversity and Political Theory, New Palgrave: York 2000.

Požadavky

Seminární práce v rozsahu cca 5 normostran a zápočtový test (min.60% z celkového počtu bodů)

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Jetmarová, Ph.D.doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.