Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie náboženství (KFL / PSYN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / PSYN - Psychologie náboženství, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášek je seznámit studenty se základními pojmy a teoriemi v psychologii náboženství tak, aby získali přehled v oboru a orientovali se v psychologické dimenzi náboženství.TÉMATA:1/ Vymezení psychologie náboženstvíZařazení psychologie náboženství mezi vědní disciplíny zabývající se náboženstvím.2/ Vývojová stadia náboženského vnímáníNáboženské vnímání v ranném dětství, prepubescentní, pubertální, adolescentní. Dospělé a senilní stadium. Stresová, frustrační, neurotická a psychotická religiozita3/ Náboženské uvědoměníNevědomé, spontánní, reflektované, teologické, mystické.4/ Náboženské prožíváníDětinské, spekulativní, citové, obrazné, personální, kolektivní.5/ Význam psychologie pro náboženskou hermeneutiku a exegeziKoncepce platónská, aristotelovská, rabínská, augustinovská, tomistická, evangelická, pozitivistická, psychoanalytická, jungovská, existencialistická, personalistická.6/ - 7/ Význam psychologie náboženství pro náboženskou pedagogikuNáboženský růst, zrání, rozhodování. Rozvoj duchovní dimenze osobnosti, náboženská dimenze vztahů, psychosociální situace věřícího ve společnosti. Kolektivní náboženské povědomí.

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Jung. C. G. Duše moderního člověka. Vybrané stati. Brno. Atlantis. Sokol, J. Filosofická antropologie. Praha. Portál 2002. ISBN 80-7178-627-6. Smékal, V. O lidské povaze. Brno, Cesta. Říčan, P. Psychologie náboženství. Praha. Portál 2002. ISBN 80-7178-547-4. Křivohlavý, J. Psychologie smysluplnosti existence. Praha. Grada 2006. ISBN 80-247-1370-54. Cain, D. J., Seman, J.. psychoterapie. Praha. Triton 2006. ISBN 80-7254-643-0. Holm, N. G. Úvod do psychologie náboženství. Praha. Portál.

Požadavky

Viz. http://www.fp.vslib.cz/kfl/STAG/

Garant

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.

Vyučující

ThLic. David Bouma, Th.D.PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.