Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Religionistika pro OV 2 (KFL / RE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / RE2 - Religionistika pro OV 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. sv. Jan Křtitel, život Ježíše Krista evangelia, umučení a vzkříšení Ježíšovo;2. sv. Pavel, prvokřesťanská církev: a jeho apoštolů, apokalypsa, apokryfy;3. antické hereze, postnicejská církev, církevní otcové, staré církevní koncily do 9. stol.;4. vyznání víry, dogmatický systém, velké schizma církve, křížové výpravy;5. konfrontace s židovstvím a islámem, byzantská církev, staré východní církve, východní spiritualita;6. papežství a církevní hierarchie 11. až 14. stol., středověká západní církev: románská a gotická církev, spekulativní mystika, devocio moderna, středověké hereze, náboženská hnutí, Sv. Tomáš Akvinský, inkvizice;7. mnišské řády, rytířské řády, žebravé řády, instituce v církvi u nás a ve světě;8. západní schizma církve, Mistr Jan Hus, husitské hnutí, česká reformace na enesance v církvi ve světě a u nás, německá reformace, evangelické církve u nás a ve světě, anglická reformace, Jindřich VIII.;9. španělská mystika, jezuité, zámořské misie, rekatolizace v Českých zemích, barokní ideály;10. americká a francouzská revoluce, deismus, teismus, konfrontace církve s osvícenstvím, Josef II., austrokatolicismus;11. konfrontace církve se světovým komunismem, ruská revoluce, konfrontace církve s komunismem u nás, konfrontace s italským a německým nacismem;12. II. Vatikánský koncil, Ekumenismus, vztah církve k ostatním náboženstvím, Postavení církve v naší společnosti;13. současné náboženské světové názory: Judaismus, Islám, zednářství, synkretismus, ateizmus a postmoderna.

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Franzen, Malé dějiny církve, Praha 1990 Katechismus katolické církve, Zvon, Praha 1994 Šoltéz, Š., Dějiny křesťanské církve, Kalich, Praha 1990 Frohlich, R. , Dvatisíce let dějin církve, Vyšehrad, Herder, 1999. Ratzinger, J. Úvod do křesťanství, Praha 1992. &, &.

Požadavky

aktivní a povinná účast na přednáškách, zkouška z Religionistiky pro OV 1, znalost otázek z předmětu Religionistika pro OV 1 a OV 2základní znalosti ze světových a národních dějin, psychologie a filosofie

Garant

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.