Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Religionistika II (KFL / RL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / RL2 - Religionistika II, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět především seznamuje studenty se vznikem a dějinami křesťanství a jeho judaistických kořenů. Přednášky obsahují především uvedení do fundamentální a dogmatické teologie judaismu a křesťanství na základě biblických dějin. V druhé části semestru budou přednášeny stručné dějiny křesťanství, jejichž znalost je pak možné dále prohlubovat ve volitelném předmětu Dějiny křesťanství v celofakultní nabídce.Osnova:1. Prameny židovské a křesťanské víry (základy fundamentální teologie, autenticita biblického textu)2. Monoteistické pojetí Boha jako aseitivního bytí (společná víra judaismu, křesťanství, islámu) ? vlastnosti bytí a činnosti (Boží jedinost a Trojice)3. Bůh stvořitel a současný vztah stvořeného ke Stvořiteli (kreacionismus a hamartologie, biblické pradějiny stvoření světa a člověka)4. Biblické dějiny starozákonní revelace (od patriarchů po dobu exodu a soudců)5. Biblické dějiny starozákonní revelace II. (od doby královské, exil, po poexilní proroky)6. Osoba mesiáše v judaistickém očekávání a pojetí univerzálního spasitele (Ježíš Kristus jako redemptor a salvator)7. Život Ježíše Krista a jeho učení - Jan křtitel, život podle evangelií, umučení a vzkříšení Ježíšovo8. Otázka Boží milosti v judaismus a křesťanství, společné a rozdílné názory.9. Ekléziologie, vznik církve (otázka smyslu církve a duchovního působení, otázka eucharistie);10. Křesťanství v prvním tisíciletí - Antické hereze, postnicejská církev, církevní otcové, staré církevní koncily do 9. stol. (vyznání víry, dogmatický systém, velké schizma církve, křížové výpravy);11. Křesťanství v druhém tisíciletí - Konfrontace s židovstvím a islámem, byzantská církev, staré východní církve, východní spiritualita (papežství a církevní hierarchie 11. až 14. stol., středověká západní církev: románská a gotická církev, spekulativní mystika, devocio moderna, středověké hereze, náboženská hnutí, Sv. Tomáš Akvinský, inkvizice)12. Nauka o svátostech ? sakramentologie katolických a reformačních církví (západní schizma církve, česká reformace, německá reformace, evangelické církve)13. Křesťanská a židovská eschatologie (prameny a teologie)

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Podzimek,M. Judaismus a křesťanství. nullDuchovní prameny života, Vyšehrad, Praha 1977. Franzen, A.: Malé církevní dějiny, ZVON, Praha 1988.

Požadavky

Práce v LMS Moodle kurzu:Kurz v LMS Moodle: https://moodle.fp.tul.cz/course/view.php?id=1575ústní zkouška1. zápis kandidáta do vypsaného termínu na stagu2. zápis kandidáta k vybrané otázce nejpozději do předešlého dle vybraného termínu zkoušky (bude zveřejněno před zkouškou na vývěsce KFL)3. dochvilné dostavení se na vybraný termín zkoušky s vysokoškolským indexem4. znalost zapsané otázky dle vlastního výběru v rozsahu cca 5 min .5. znalost otázky vybrané zkoušejícím ze zadaných otázek (viz formulář na vývěsce KFL) v rozsahu cca 5 min.6. znalost otázky náboženství ve vlastním smyslu života pro učitele v rozsahu cca 6 min.

Garant

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.