Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie náboženství (KFL / SCNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / SCNK - Sociologie náboženství, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz sociologie náboženství je zaměřen na základní přehled sociologických teorií a koncepcí spojených s analýzou sociálního rozměru náboženství. Pozornost bude věnována především klasickým sociologickým koncepcím náboženství, které najdeme zejména v dílech Maxe Webera, Emila Durkheima a Ernsta Troeltsche, a zároveň sociologické analýze některých projevů soudobých transformací náboženství. V této souvislosti budou zmíněny především takové fenomény jako sekularizace, privatizace náboženství, náboženský fundamentalismus či detradicionalizace náboženství.Témata přednášek:1. Náboženství jako sociální fenomén2. Max Weber a typologie náboženských skupin3. Emile Durkheim a náboženství jako významný faktor sociální koheze4. Karel Marx ? náboženství jako ideologie5. Náboženství a sekularizace I ? marginalizace náboženství a občanské náboženství6. Náboženství a sekularizace II ? neviditelné náboženství a privatizovaná religiozita7. Náboženství a sociální diferenciace8. Náboženství a etnicita9. Náboženství a sociální změna10. Náboženství a globalizace11. Náboženství a média12. Cyber náboženství13. Náboženský fundamentalismus

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

ALDRIDGE, A. Religion in the Contemporary World, London: Polity Press 2000. BRUCE, S. Religion in the Modern World. From Cathedrals to Cults, Oxford: Oxford University Press 1996. LUŽNÝ, D. Řád a moc. Vybrané texty ze sociologie náboženství, Brno: Masarykova univerzita 2005. CHRISTIANO, K., SWATOS, W., KIVISTO, P. Sociology of Religion. Contemporary Developments, Walnut Creeks: Altamira Press 2002. BERGER, P. The Sacred Canopy. Elements of a Sociological Theory of Religion, New York: Doubleday 1967. BAINBRIDGE, W. S. The Sociology of Religious Movements, New York ? London: Routledge 1997.

Požadavky

Zápočtový test (min.60% z celkového počtu bodů)

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.