Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie (KFL / SOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / SOC - Úvod do sociologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata kurzu:1. Úvod - co je sociologie, její vznik, předmět, funkce, struktura a vztah k ostatním vědám2. Stručný nástin vývoje některých sociologických teorií - A. Comt, K. Marx, F. Tonnies, M. Spencer, M. Weber3. Základní paradigmata sociologické teorie - teorie konsensu (strukturální funkcionalismus, teorie sociální směny), teorie konfliktu a interpretativní sociologie (symbolický interakcionismus, fenomenologická sociologie)4. Příroda a kultura5. Sociální řád a jedinec - socializace, sociální interakce a komunikace, role, rodina, gender6. Potřeby, normy a hodnoty7. Konformita a soc. kontrola, sociální instituce8. Sociální skupiny9. Sociální stratifikace a mobilita10. Vzdělanost11. Základní principy sociologického výzkumu

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Keller, J., Úvod do sociologie, Slon, Praha, 1992 Giddens, A., Sociologie, Argo, Praha, 1999 Berger, P.L., Pozvání do sociologie, FMO, Praha, 1991 Bauman, Z., Myslet sociologicky, (netradiční uvedení do sociologie), Slon, Praha, 1997 Bauman, Z., Sociologie pro každý den, Mladá fronta, Praha, 1965 Petrusek, M., Sociologie, SPN, 1992 Friendlanderová, H., Tuček, M., MEDIAN, Češi na prahu tisíciletí, SLON, Praha, 2000 Večerník, J., Zpráva o vývoji české společnosti 1989 - 1998, Argo, Praha, 1998 Sociologický výzkum: Šubrt, J. a kol., Kapitoly ze sociologie veřejného mínění, Karolinum, Praha, 1998 Prudký, L., Sociologie a marketing, TU, Liberec, 1997. nullVelký sociologický slovník I., II., Karolinum, Praha, 1996 Školy, směry, paradigmata, Slon a AV ČR, Praha, 1994 Sociologický časopis, AV ČR, Praha .

Požadavky

Závěrečný písemný test, témata ke zkoušce budou ve většině případů probrána v přednáškách, ke každému bude doporučena literatura, k níž je možné si látku doplnit. Vybraná témata budou určena podle instrukce k samostudiu, např. základní sociologická paradigmata a budou součástí písemného testu.

Garant

Mgr. Ing. Martin Brabec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ing. Martin Brabec, Ph.D.PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.