Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a politická filosofie (KFL / SPFE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / SPFE - Sociální a politická filosofie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kurzu je seznámit posluchače s dějinami sociálního a politického myšlení v jejich hlavních myšlenkových proudech od antiky až do konce 20. století. Důraz je kladen na postižení souvislostí sociálního a politického myšlení s reálným historickým pozadím a historickými událostmi dané doby. Tyto ústřední proudy sociálního a politického myšlení jsou mimo jiné demonstrovány na myšlení klíčových postav jednotlivých epoch, s cílem ukázat pluralitu východisek, dílčích přístupů i konkrétních teoretických postojů. Součástí kurzu je doporučená četba věcně příslušných textů.Témata:1. Hlavní rysy sociálního a politického myšlení v období antické civilizace2. Sokratova "polis", Platonův ideální stát a ústava3. Aristotelova východiska hledání "dobrého" uspořádání řeckého městského státu4. Sociální a politické teorie období republikánského a císařského Říma5. Období rozpadu antické civilizace a nástup feudálního systému v Evropě6. Sociální a politické teorie křesťanské provenience se zaměřením na období od "svatého Augustina" do obdobívrcholné scholastiky Tomáše Akvinského7. Emancipace sociálních a politických teorií v kontextu renesance (teorie státu a moci Machiavelli) a osvícenství8. Německá klasická filosofie v kontextu sociálního a politického myšlení9. Pozitivismus a marxismus10. Liberální stát a jeho sociální a politické zdůvodnění11. Tradice konzervativního sociálního a politického myšlení12. Sociální a politické základy ideologie fašismu13. Hlavní proudy politické filosofie 2. poloviny 20. století (komunitarismus, libertarianismus, koncepce státu "nočníhohlídače")14. Sociální a politické teorie v období tzv. postmoderního diskurzu

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Blackwellova encyklopedie politického myšlení (ed. David Miller). Brno: Barrister & Principal, 2000. KRSKOVÁ, A. Dějiny evropského politického a právního myšlení. Praha: Eurolex Bohemia, 2003. VALEŠ, L. Dějiny politických teorií. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Cenek, 2004. ISBN 80-86898-00-8. (brož.). VÍTEK, M. Evropské politické myšlení. Brno: CERM, 2001. ISBN 80-7204-203-3. STANKIEWICZ, W. J. Hledání politické filosofie. Ideologie na sklonku dvacátého století. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2006. ISBN 80-7325-086-1. (brož.). KIS, J. Současná politická filosofie. Praha: Oikúmené, 1997. ISBN 80-86005-60-7. (brož.). VELEK, J. (ed.). Spor o liberalismus a komunitarismus. Praha: Filosofia, 1996. ISBN 80-7007-089-7. (brož.). ŽEGLITZ, J. Velké postavy politické filosofie. Praha: Občanský institut, 1996. ISBN 80-901659-5-8. (brož.).

Požadavky

ústní zkouška, seminární práce v rozsahu 5 normostran

Garant

MTh. Václav Umlauf, Ph.D.

Vyučující

MTh. Václav Umlauf, Ph.D.