Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie interpretace (KFL / TIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / TIN - Teorie interpretace, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik fenoménu interpretace: odposvátnění mytologie ve starověkém Řecku2. Křesťanská teologie pod vlivem antické interpretační tradice3. Reformace a obrat k textu samému4. Německá osvícenská hermeneutika5. Německá romantická hermeneutika6. Historická a psychologická interpretace devatenáctého století7. Existencialistické přístupy k textu8. Hermeneutika dvacátého století9. Psychoanalytická literární věda a teorie symbolu10. Dumezilův přístup k interpretaci mytologických textů11. Léviho-Strausse přístup k interpretaci mytologických textů12. Greimasova strukturální sémantika a teorie aktantů13. Generely, generelní symptomy a teze14. Rezerva, zápočet

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Exner, M. Afekt, sen a skutečnost v díle F. M. Dostojevského, Liberec : Bor, 2011. Exner, M. Struktura symbolična. Bílek, P. Teorie interpretace. Host, Brno 2003.

Požadavky

Prezence, doložená kompletními poznámkami z přednášek.

Garant

doc. PhDr. Milan Exner, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Milan Exner, Ph.D.