Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do biblistiky (KFL / UDBIB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / UDBIB - Úvod do biblistiky, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. vznik biblických textů2. Exodus jako ústřední událost Izraele, pojem Smlouvy, Dekalog3. rozdělení a názvy starozákonních knih4. vnímání Starého zákona v tradici církve5. biblické pradějiny, literární druhy a symbolika textu6. výklady významných textů Starého zákona7. historické, kulturní a náboženské panorama doby vzniku novozákonních spisů(1. stol. po Kr.) a formování novozákonního kánonu8. všeobecný úvod do evangelií a úvod do jednotlivých evangelií s důrazem na jejich teologii9. úvod do epistolární literatury, úvod do Skutků apoštolů10. apoštolská a literární činnost sv. Pavla, přehled pavlovských listů a jejich teologie11. list Židům a jeho teologie12. katolické epištoly13. novozákonní apokalyptika a kniha Zjevení sv. Jana14. rezerva

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Newman, J. - Sivan, G. Judaismus od A do Z. Praha 1992. Radl, W. List Galaťanům. Malý stuttgartský komentář. Kostelní Vydří 1999. Pokorný, P. Literární a teologický úvod do Nového zákona. Praha 1993. Porsch, F. Mnoho hlasů - jedna víra. Praha 1993. Kolektiv. Slovník biblické teologie. Řím 1991. Lurker, M. Slovník biblických obrazů a symbolů. Praha 1999. Duka, D. Úvod do Písma svatého Starého zákona. Praha 1992. Bič, M. Ze světa Starého zákona I.- II. Praha 1989.

Požadavky

problémový test a seminární práce na vybrané téma

Garant

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. ICLic. Michal Podzimek, Th.D, Ph.D.