Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do politologie (KFL / UDP-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / UDP-B - Úvod do politologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášek je seznámit studenty se základními pojmy a teoriemi v politologii tak, aby získali přehled v oboru a byli schopni číst a studovat odbornou politologickou literaturu. Dále bude kladen důraz na využití získaných znalostí pro kritickou analýzu politické reality, novinových článků či politických projevů.Témata jednotlivých přednášek:1/ Vymezení oblasti politiky, charakteristika politologie jako vědy2/ Politické systémy a režimy ? jejich klasifikace a charakteristika3/ Politické ideologie 1 - liberalismus, konservatismus a socialismus4/ Politické ideologie 2 - anarchismus, feminismus, enviromentalismus a fašismus5/ Demokracie - její kořeny a počátky; definice s modely6/ Stát - úloha státu, teorie státu, stát a kapitalismus7/ Národy a nacionalismus8/ Světová a zahraniční politika, mezinárodní vztahy a globalizace9/ Politika místní a regionální10/ Ekonomika a politika, kapitalismus versus socialismus, světové ekonomické organizace11/ Politická a občanská kultura; Politická a sociální hnutí; zájmové skupiny12/ Teorie reprezentace, volby a volební systémy; Politické strany a systémy politických stran13/ Ústava, soudy, právo a jejich role v politickém životě; Parlamenty, komory parlamentní apresidentské systémy14/ Výkonná moc; Byrokracie, armáda a plodič, vojenské organizace západního světa

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Grisby, Ellen. Analyzing Politics : An Introduction to Political Science. Wadsworth Publishing. 2 edition. 2001 ISBN 0534586716. Ranney, Austin. Governing: An Introduction to Political Science. Prentice Hall. 8 edition. 2000. ISBN 0130180394. Held, David. Models of Democracy. Stanford University Press. 2nd edition. 1997 ISBN 0804728615. Baradat, Leon. Political Ideologie. Prentice Hall. 8 edition. 2002. ISBN 0130975184. Heywood, A. Politologie, Eurolex Bohemia, Praha 2004.

Požadavky

v průběhu semestru test z probírané látky, na konci semestru ústní zkouška

Garant

Mgr. Ing. Martin Brabec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ing. Martin Brabec, Ph.D.